AkkerbouwNieuws

Farm Trans wraakt rechter in arbeidsconflict

Bergen op Zoom – Vervoerder Farm Trans heeft maandagmorgen de kantonrechter gewraakt, die een oordeel moest vellen over de klacht van de vakbond FNV Transport en Logistiek dat het bedrijf de Nederlandse arbeidsvoorwaarden ontduikt.

Volgens de vakbond laat de aardappelvervoerder Poolse chauffeurs in en vanuit Nederland rijden tegen Poolse lonen.

Advocaat Elias van Kampen van Farm Trans  zei dat FNV Transport en Logistiek een spookvakbond is die nergens is geregistreerd.  Een woordvoerder van de bond veronderstelt dat het wraken van de rechter behoort tot de uitsteltactieken, om te zorgen dat de huidige werkwijze nog even kan worden voortgezet. Farm Frites is voor een kwart eigenaar van Farm Trans. Farm Trans zegt dat de Poolse chauffeurs in dienst zijn van een Poolse onderneming en ook van daaruit werken. Op hen zijn de Nederlandse arbeidsvoorwaarden niet van kracht, zegt het bedrijf.

Volgens de Nederlandse regelgeving behoren vrachtwagenchauffeurs die in en vanuit Nederland werken betaald te worden volgens de Nederlandse collectieve arbeidsovereenkomsten. De Poolse chauffeurs in dienst van Farm Trans krijgen volgens de vakbond €500 basismaandloon.  “Valse concurrentie, die ook de lonen van Nederlandse chauffeurs onder druk zet”, aldus de bond.

De rechtszaak is niet inhoudelijk behandeld. Eerst zal de wrakingskamer moeten beoordelen of het wrakingsverzoek van Farm Trans terecht is.

Beheer
WP Admin