Akkerbouw

Nieuws 1820 x bekeken

FAO: maisverbruik voor eerst boven 1.000 miljoen ton

Rome – De wereld verbruikt volgend seizoen voor het eerst meer dan 1.000 miljoen ton mais. Het verbruik blijft daar dit seizoen nog net onder (983 miljoen ton). De productie overschreed in seizoen 2013/2014 voor het eerst die mijlpaal met een oogst van 1.012 miljoen ton mais. Dat blijkt uit de eerste prognose van de wereldvoedselorganisatie FAO voor het nieuwe seizoen 2015/2016.

Andere overheden zijn wat gematigder in hun prognoses dan de FAO. Zo verwacht het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) dat de wereld volgend seizoen 990 miljoen ton mais verbruikt, evenveel als de productie (prognose 12 mei). De International Grains Council (IGC) gaat uit van een oogst van 961 miljoen ton mais tegen een verbruik van 974 miljoen ton (prognose 28 mei). De IGC is een samenwerkingsverband van 27 landen die veel graan exporteren of importeren. De FAO voorziet dat China en Mexico meer mais oogsten dan gebruikelijk. Het maisverbruik neemt toe vanwege de groeiende vraag naar veevoer in China en Brazilië.

Mais is het grootste graangewas in de wereld. Het maakt ongeveer 40 procent uit van de totale graanproductie in de wereld, inclusief rijst. De FAO schat de totale graanproductie op 2.520 miljoen ton, inclusief rijst. Dat is 26 miljoen ton lager dan het record van dit seizoen. De wereldeindvoorraad zakt weliswaar naar 634 miljoen ton graan. Maar dat is nog altijd een stocks-to-use-ratio van 24,7 procent, berekent de FAO. De verhouding tussen voorraad en verbruik van graan is een belangrijke graadmeter voor de prijsontwikkeling. De FAO verwijst naar seizoen 2007/2008, toen de graanprijzen door krapte omhoog schoten. "In 2007/2008 bedroeg de stocks-to-use-ratio 18,5 procent. Volgend seizoen zit de wereld daar nog steeds ver boven."

Door het grote graanaanbod zijn de voedselprijzen wereldwijd in mei gedaald tot het laagste niveau in bijna zes jaar. De FAO-voedselprijsindex daalde in mei met 1,4 procent ten opzichte van april. De index staat 21 procent onder het niveau van april 2014. Door de grote graanoogst blijven de voedselprijzen laag, verwacht de FAO.

Of registreer je om te kunnen reageren.