AkkerbouwNieuws

Boeren vragen om meer maatwerk in bemesting

Lage Zwaluwe – Meer maatwerk in de mestwetgeving is wat akkerbouwers nodig hebben voor bodemvruchtbaarheid. Dat bleek op het Boerenforum met staatssecretaris Sharon Dijksma, dat maandag bij akkerbouwer Kees Segeren in het West-Brabantse Lage Zwaluwe werd gehouden.

Er is een mismatch tussen de kennis in de boerenpraktijk en de vertaling daarvan in het overheidsbeleid. Dat concluderen deelnemers aan het Boerenforum over bodemvruchtbaarheid. Die mismatch op het gebied van toepassingsmogelijkheden van dierlijke mest wordt in de plantaardige sector breed gevoeld.

Gezeten op een kring van hooibalen ging staatssecretaris Sharon Dijksma in gesprek met ruim dertig akkerbouwers en melkveehouders over de bodemvruchtbaarheid. Over de oorzaak van de mismatch is verschil van mening. Dijksma zegt dat generieke regelgeving nodig is. “Mestregelgeving is bijna ondoenlijk om te handhaven. Zodra we ruimte geven, kruipen mensen die het slecht menen onder de regelgeving uit.”

Volgens akkerbouwer en ZLTO-bestuurder Adri Bossers is de neiging er onderuit te kruipen juist een gevolg van onlogische regels. “Dan gaan mensen zoeken ook naar ongeoorloofde mogelijkheden om de productiviteit van hun grond op peil te houden. Ik wil dat niet goedpraten, maar het is wel begrijpelijk.” Dijksma: “Die mensen verpesten het dan wel voor de rest.” Bossers: “Het is ook een kwestie van draagvlak creëren. Waarom kan er niet meer ruimte voor maatwerk in de bemesting komen?”

Opvallend tijdens het hooibalengesprek is hoezeer ook gangbare boeren en hun adviseurs de bodem zien als een uiterst complex levend organisme dat met zorg ‘gevoerd’ en behandeld moet worden om ook op de lange termijn productief te blijven. Staatssecretaris Dijksma toonde zich na afloop aangenaam verrast over de kennis die hierover op boerenbedrijven wordt ontwikkeld. “Ik heb alleen het idee dat er onvoldoende wordt uitgewisseld. Dat kan beter. De overheid kan daar ook een rol in spelen.”

Beheer
WP Admin