Akkerbouw

Nieuws 4224 x bekeken 1 reactielaatste update:3 jun 2015

Avebe draait proef met nieuwe eiwitfabriek

Gasselternijveen - Avebe is haar nieuwe Solanic-fabriek aan het testdraaien. Solanic is de merknaam van het hoogwaardig plantaardig eiwit dat Avebe uit zetmeelaardappelen wint.

Het eiwit Solanic is een uniek product, vergaard uit het aardappelvruchtwater dat achterblijft nadat de zetmeel uit de aardappelen gewonnen is. Het procedé is door Avebe gepatenteerd. Het eiwit is bestemd voor humane voedingsmiddelen. In 2007 bouwde Avebe de Solanic-fabriek.

De marktperspectieven voor plantaardige eiwitten zijn uitstekend. De consumptie ervan neemt toe. Consumenten gaan bewuster met voeding om. Ze krijgen steeds meer een voorkeur voor plantaardige eiwitten boven dierlijke eiwitten, vanwege milieuoverwegingen, dierenwelzijn en dierziekten. Avebe besloot daarom afgelopen jaar de capaciteit van de Solanic-fabriek te vervijfvoudigen. De bouw van de nieuwe Solanic-fabriek startte in najaar 2014 en wordt over enkele maanden afgerond.

Een eerste run moet uitwijzen of de installatie naar behoren werkt en dan kan de fabriek goed afgesteld worden, zodat de installatie bij het begin van de aardappelcampagne in bedrijf kan worden gesteld. Voor dit proefdraaien zijn in eerste instantie aardappelen gebruikt afkomstig van restpartijen. Vanaf begin juni zal voor het testen gebruik worden gemaakt van een hoeveelheid Aveka-zetmeelaardappelen die speciaal voor dit doel langer zijn bewaard.

Op verzoek van Avebe heeft akkerbouwer Adriaan Sandee uit Onstwedde (Gr.) zijn Aveka-zetmeelaardappelen bewaart tot begin juni. Normaal bewaart hij zijn aardappelen altijd tot maart, tot vlak voor het einde van de zetmeelcampagne. De kwaliteit van de aardappelen is goed, aldus Sandee. Het relatief koude voorjaar en een mobiele mechanische koeling hebben daarbij geholpen.

Eén reactie

  • Bloemestein


    Dat wordt dus 'vlees'van het aardappelveld.

     

Of registreer je om te kunnen reageren.