Akkerbouw

Nieuws 1514 x bekeken

Actiegroep bezorgd over toekomst NAK

Hallum – De actiegroep Behoud de NAK is bezorgd dat de NAK toch een publiekrechtelijke keuringsdienst wordt. Ondanks dat de Tweede Kamer een motie aannam om dat te verhinderen.

Volgens woordvoerder Tineke de Vries, pootgoedteler in het Friese Hallum, was er onlangs overleg tussen het ministerie van Economische Zaken (EZ) en de sector. "EZ heeft nog steeds hetzelfde plan. Dat is zorgelijk. De NAK werkt goed. Dat moet de overheid niet veranderen."

Op 30 juni overleggen EZ en de Tweede Kamer over de zelfstandige bestuursorganen (ZBO). Voorafgaand komt staatssecretaris Dijksma met een Kamerbrief. Het kabinet had vorig jaar het plan om de keuringsdiensten samen te voegen in een plantaardig en een dierlijk publiekrechtelijke ZBO onder toezicht van het rijk. Het kabinet is tegen het huidige privaatrechtelijke systeem, omdat keuring en toezicht zijn gebundeld binnen de inspectiediensten en privaatrechtelijke organisaties invloed hebben op het beleid. Dit zou niet voldoen aan de eisen van onafhankelijk bestuur.

De actiegroep overhandigde vorig jaar 1.300 handtekeningen aan de vaste Kamercommissie om het plan tegen te gaan. De Tweede Kamer nam met ruime meerderheid een motie aan van de Kamerleden Jaco Geurts (CDA) en Gerard Schouw (D66) om de opzet van de plantaardige keuringsdiensten te handhaven. Ook de pootgoedsector wil dit, zegt voorzitter Upt Hiddema van de LTO-werkgroep Pootaardappelen. "Nederland is de grootste pootgoedexporteur ter wereld. Dat kan alleen als de keuringsdienst goed werkt."

Of registreer je om te kunnen reageren.