AkkerbouwNieuws

Tweewassigheid in uien door korstvorming

Dronten – Tweewassigheid speelt de uienteelt parten. Dat leidt tot teeltproblemen, grovere uien en wellicht een lagere opbrengst.

Op veel percelen is de opkomst niet uniform. De jonge plantjes hadden moeite om door de korst te komen die was ontstaan na heftige regenbuien eind maart. Het koude weer speelde het gewas ook parten. Een deel van het areaal is overgezaaid, zelfs deze week nog. Blijkbaar is het niet voldoende.

DLV Plant-adviseur Laurens Persoon laat met een foto zien wat hij veel tegenkomt in Flevoland. “Na ruim anderhalf maand is dit het beeld bij veel uienpercelen”, meldt hij erbij. “De uien zijn nog niet ver ontwikkeld. Tweewassigheid blijft het hele seizoen achtervolgen.”

Hij doelt op de onkruidbestrijding en kiemremming die hierdoor worden bemoeilijkt. Die handelingen vragen om een bepaald groeistadium. Jaap Jonker van zaadbedrijf De Groot en Slot drukt telers op het hart om de kleine plantjes erbij te houden. “Het plantenaantal is al laag. Telers moeten zoeken naar combinaties van middelen waarmee ze onkruid kunnen bestrijden en toch alle planten behouden. Het wordt een uitdaging.”

Jonker verwacht een grovere, maar lagere kilo-opbrengst. “Wat ook iets is om rekening mee te houden, is dat uienpercelen minder stikstof nodig hebben door het lagere plantenaantal.”

Persoon vindt het lastig te zeggen of deze situatie lijdt tot minder kilo’s. “Het worden grove uien, maar die kunnen ook kilo’s geven. De rest van het seizoen is bepalend voor het teeltverloop. Als de kwaliteit maar goed is, dat is het voornaamste in de uien.”

Beheer
WP Admin