Akkerbouw

Nieuws 1355 x bekeken 5 reacties

Tarweprijs laagste in zeven maanden

Parijs – De tarweprijs op de termijnmarkt in Parijs zakte gisteren onder de €162 per ton. Dat is de laagste notering voor een eerstaflopende contract in bijna zeven maanden.

De belangrijkste oorzaak is dat Rusland de exportheffing op tarwe verlaagt van €35 naar €1 per ton. Daar komt nog bij dat de roebel in een jaar tijd veel waarde heeft verloren. Dat maakt Russische tarwe goedkoop op de wereldmarkt, waar graan in dollars wordt verhandeld. Rusland is de grootste concurrent van de EU op de tarwemarkt. De grote graanimporteurs in Noord-Afrika en het Midden-Oosten kopen vooral in Rusland of de EU tarwe om de transportkosten te beperken.

De heffing gold in Rusland sinds februari om graan betaalbaar te houden in eigen land. De heffing zakt naar €1. Maar als de tarweprijs te veel stijgt, gaat de heffing weer omhoog, meldt de overheid.

Daarnaast drukken goed oogstverwachtingen de tarweprijs. Volgens de wereldvoedselorganisatie FAO oogst de wereld volgend seizoen een 'overvloedige hoeveelheid' tarwe.

Laatste reacties

 • John*

  terug naar de 140 euro voor de tarwe?

 • geert150


  300 euro voor 2 ton tarwe .......... lto ?????

 • A.B.Vink

  Lees alle berichtgeving goed, er wordt nog steeds gespeculeerd met (te hoge) verwachtingen over de nieuwe oogst en mensen die wachten met kopen tot de prijs nog verder daalt. Dat is geen overschot, dat is de prijs kunstmatig laag houden.

 • agro1


  tot zover de voedselcrisis, vanalles teveel, eten, boeren en vruchtbaar land. lang leve de verstening, verwoestijning, ontpoldering, en verminderde bodemvruchtbaarheid. komt wel goed.

 • zon

  @ab.vink,
  Er zijn meer sectoren waar de prijzen kunstmatig laag gehouden worden door de handel.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.