height:550px AkkerbouwNieuws

Tarwe duurder in Chicago

Chicago – De tarweprijs stijgt op de termijnmarkt in Chicago. Dat komt vooral door de regen in de zuidelijke Plains in de Verenigde Staten. In Texas is de oogst van de wintertarwe begonnen. De hectareopbrengsten van wat is geoogst vallen tegen. En door de vele regen die is gevallen en die volgende week nog wordt verwacht, vreest men voor de kwaliteit van de tarwe die nog op het land staat.

Het julicontract voor tarwe sloot in Chicago donderdag op $5,220 per bushel (€172 per ton). Dat is een stijging van 2,2 procent sinds begin deze week en de hoogste notering in zes weken.

Het septembercontract werd deze week 2,3 procent duurder. Daar komt bij dat het nog steeds droog is in grote delen van West-Canada en het zuiden van Rusland. Dat drukt de verwachtingen voor de hectareopbrengsten.

De prijsstijging wordt ingegeven door het weer. Want de Amerikaanse export van tarwe loopt slecht, wat meestal een prijsdrukkend effect heeft. Eind mei 2013 had de VS al 4,80 miljoen ton tarwe van de nieuwe oogst verkocht. Vorig jaar eind mei was dat 3,54 miljoen ton. Dit jaar is tot nu toe slechts 3,17 miljoen ton tarwe al verkocht vóór de oogst. De Amerikaanse export heeft last van de dollar die nog steeds relatief duur is ten opzichte van andere valuta.

De Rabobank denkt echter dat de prijsstijging in Chicago van korte duur is. Dat schrijven analisten van Rabobank Agri Commodity Markets Research in de maandelijkse analyse van de graanmarkt. “De situatie op de tarwemarkt blijft hetzelfde. De tarwevoorraad in de VS is erg groot, net als de wereldvoorraad. De landen rond de Zwarte Zee exporteren in het nieuwe graanseizoen 2015/2016 veel tarwe. Dat concurreert met de export vanuit de EU en de VS en dat drukt de tarweprijs.”

Beheer
WP Admin