Akkerbouw

Nieuws 1826 x bekeken

'Suikerexport Brazilië daalt'

Brasil – Brazilië exporteert volgend seizoen minder suiker. Het is voor de rietverwerkers rendabeler suiker om te zetten in ethanol.

Seizoen 2015/2016 wordt het derde achtereenvolgende seizoen dat de Braziliaanse suikerexport daalt.

Brazilië is verreweg de grootste producent en exporteur van suiker in de wereld. Brazilië oogst in 2015/2016 ongeveer 648 miljoen ton suikerriet, meldt directeur Michael Fay van het Amerikaanse handelskantoor in Brazilië in de eerste prognose voor het nieuwe suikerseizoen. Dat is 19,4 miljoen ton meer dan dit seizoen, ondanks dat het in januari droog was in Brazilië. De grotere oogst van riet leidt tot een hogere suikerproductie. Fay schat die op 36,35 miljoen ton, 150.000 ton meer dan dit seizoen.

Ondanks de stijging van de productie gaat de export van suiker krimpen, verwacht Fay. De Braziliaanse suikerverwerkers gaan meer suiker omzetten in ethanol, waardoor het niet meer beschikbaar is voor de export. Van de totale rietproductie wordt 43 procent omgezet in ethanol. Dat is een half procentpunt minder dan dit seizoen. De overheid verhoogde de verplichte bijmenging van ethanol door benzine van 25 naar 27 procent. Daar komt bij dat de koers van de Braziliaanse real de laatste maand steeg. Dat maakt Braziliaanse suiker duurder op de wereldmarkt, waardoor de ethanolproductie voor eigen land aantrekkelijker wordt.

De landbouwattaché schat de suikerexport op 24,35 miljoen ton. Dat is 200.000 ton minder dan dit seizoen. Als de prognose uitkomt, is dat de kleinste suikerexport van Brazilië in zes jaar. In 2012/2013 verkocht Brazilië nog een record van 27,65 miljoen ton suiker op de wereldmarkt.

De prognoses van marktbureaus voor de Braziliaanse suikerproductie varieert van 31 miljoen tot 36 miljoen ton. De spreiding is zo groot omdat nog onduidelijk is hoeveel schade de droogte in januari heeft aangericht in de rietplantages.

Doordat de verwachtingen voor de Braziliaanse export zijn getemperd, werd suiker sinds begin april iets duurder. Maar er is geen sprake van een structureel herstel van de suikerprijs vanwege de enorme voorraden in de wereld.

Of registreer je om te kunnen reageren.