Akkerbouw

Nieuws 2278 x bekeken 1 reactie

Pootgoedexport in EU valt kleiner uit

Den Haag – De pootgoedexport binnen de Europese Unie valt ruim 18 procent kleiner uit dan een jaar geleden. Dat valt op te maken uit de voorlopige exportcijfers die de Pootaardappel Contact Commissie (PCC) bekend heeft gemaakt over de periode tot en met april.

Met name Duitsland heeft dit seizoen minder pootgoed gekocht in Nederland. Daarnaast hebben Frankrijk, Italië en het Verenigd Koninkrijk ruim 10.000 ton minder afgenomen dan vorig seizoen. Zes lidstaten, waaronder Polen en Zweden, hebben meer pootgoed geïmporteerd, maar deze hoeveelheden wegen niet op tegen de geringere afname in de grote aardappellanden.

De totale export tot en met april komt nu uit op 737.618 ton, blijkt uit de PCC-cijfers. Daarmee is de uitvoer 38.351 ton kleiner dan een jaar geleden. Landen in Azië, Afrika en Zuid-Amerika kochten juist meer pootgoed. Dat geldt ook voor de Europese landen buiten de Europese Unie. Turkije importeerde 18.478 ton en is daarmee een grotere koper dan bijvoorbeeld Portugal en het Verenigd Koninkrijk. De afzet naar Rusland is in april toegenomen tot 13.674 ton en ook Bosnië importeert dit jaar meer pootgoed.

Eén reactie

  • Kijk uit je doppen

Of registreer je om te kunnen reageren.