Akkerbouw

Nieuws 3047 x bekeken 6 reacties

NVWA controleert juist gebruik middelen

Utrecht - Inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaan de komende maanden op het juiste gebruik van gewasbeschermingsmiddelen controleren.

Dat laat de autoriteit op haar website weten. Inspecteurs zullen erop toezien dat telers het juiste middel gebruiken en dat de verplichte driftarme spuittechniek wordt gebruikt bij het toepassen van gewasbeschermingsmiddelen. Het doel is om verwaaien van spuitvloeistof in het oppervlaktewater of op naburige percelen zoveel mogelijk te beperken.
Dit jaar zal extra aandacht worden besteed aan overhangende spuitbomen van de spuitapparatuur boven het oppervlaktewater en het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen tijdens het planten of poten van bijvoorbeeld aardappelen.
Tegen ondernemers die de regels overtreden zal worden opgetreden, aldus de autoriteit. Structurele overtreders worden hierbij strenger gestraft. Ondernemers die binnen 'vijf jaar drie keer een vergelijkbare overtreding begaan krijgen een boete die kan oplopen tot 10 procent van de jaaromzet van het bedrijf.
In 2014 hebben inspecteurs van de NVWA in totaal 300 controles uitgevoerd op het juiste gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Hierbij werd bij ongeveer 1 op de 4 controles één of meerdere overtredingen vastgesteld. Het ging vooral om het niet opvolgen van regels voor het gebruik van middelen in de nabijheid van oppervlaktewater en het niet naleven van de voorschriften, zoals genoemd op het etiket van de gewasbeschermingsmiddelen.

Laatste reacties

 • info36

  Je kan beter in de bijstand zitten, kan je ook niets fout doen.

 • derikx

  het grootste probleem is dat het 99,5% goed gaat, net wanneer er een klein foutje gemaakt wordt wordt dit gezien

 • schoenmakers1

  men heeft toch zoveel op met het naar school gaan, toen was een 6 genoeg, na schooltijd moet het schijnbaar een 10 zijn, conclusie, school is alleen voor idioten

 • schoenmakers1

  sorry, idioten moet minderbegaafde zijn

 • Han01

  Gaan ze nu dan ook een keer de biologische bedrijven controleren, want die spuiten zo langzamerhand het meest of zijn die weer gevrijwaard van alles...

 • Burnetti

  @derikx: 1 op de 4 is bij 75% gaat het goed.
  klopt Schoenmakers1 na schooltijd is rekenen over.

  goed dat Mansveld en de NVWA niet wachten tot het onderzoek naar blootstelling van omwonenden over 10 jaar klaar is en nu maatregelen nemen.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.