Akkerbouw

Nieuws 3671 x bekeken

Koers HZPC stijgt weer maximaal

Joure - Het HZPC-certificaat is op de laatste beursdag verhandeld voor €113,25. De beurskoers stijgt voor de elfde keer op rij.

De stijging bedraagt 10 procent, de maximale prijsbeweging die het beursreglement van HZPC toestaat.

HZPC heeft 783.725 certificaten van aandelen uitstaan. De certificaten zijn in februari 2000 uitgegeven tegen een startkoers van € 24. Vrijdag was de dertiende keer sinds 2000 dat de certificaten met de maximaal toegestane 10 procent omhoog gingen. De nieuwe beurskoers betekent dat het HZPC-certificaat in de vijftien jaar dat de certificaten worden verhandeld, 471 procent in waarde is gestegen. Dat is een gemiddelde stijging van 31 procent per jaar.

Opmerkelijk

Er zijn de laatste beursdag 8.202 certificaten verhandeld. Dat waren er bijna 13.500 op de vorige beursdag in november. De koersstijging is opmerkelijk, omdat pootaardappelen minder opbrengen vanwege de zeer lage prijs van consumptieaardappelen.  Dat gaat ten koste van de winst. HZPC publiceerde afgelopen voorjaar al de laagste prognoseprijs voor pootaardappelen in vijf jaar. Directeur Gerard Backx verwijst in een toelichting naar de lage rentestand, waardoor spaargeld geen rendement oplevert. "Maar de stijging van de beurskoers laat ook zien dat de certificaathouders een sterk vertrouwen hebben in HZPC op de langere termijn."

Beursdagen

HZPC houdt twee beursdagen per jaar, in mei en in november. De volgende beursdag is op vrijdag 13 november. De certificaten van aandelen zijn in handen van pootgoedtelers die wereldwijd bij HZPC zijn aangesloten en van HZPC-medewerkers in de landen waar het handelshuis dochterbedrijven of deelnemingen heeft. De certificaten kunnen alleen onderling worden verhandeld op de beursdagen.

Of registreer je om te kunnen reageren.