Akkerbouw

Nieuws 2312 x bekeken 1 reactie

IGC: meer graan dan gedacht in de wereld

Londen – De International Grains Council (IGC) verwacht grotere tarwe- en maisoogsten in de wereld dan eerder verwacht. De voorraden blijven daardoor groot en dat houdt druk op de graanprijzen.

De IGC gaat in de laatste prognose uit van een tarweoogst van 715 miljoen ton. Dat was in de aprilprognose 705 miljoen ton. De maisoogst is met 10 miljoen ton verhoogd naar 961 miljoen ton. Het verbruik stijgt niet navenant mee, waardoor de voorraad aan het eind van het nieuwe seizoen 2015/2016 groeit naar 426 miljoen ton graan. Dat is 11 miljoen ton meer dan in de aprilprognose.

De eindvoorraad is nog altijd kleiner dan de 440 miljoen ton graan die de wereld dit seizoen overhoudt. Maar de eindvoorraad is 12 procent groter dan het gemiddelde van de laatste vijf jaar. Het IGC noemt dat 'een comfortabele voorraad'. Dat blijft de graanprijzen drukken.

De IGC tekent wel aan dat het groeiseizoen op het noordelijk halfrond nog bezig is en dat er nog veel onzekere factoren zijn. Maar het weer is de laatste week verbeterd in de VS, de EU, Rusland, Brazilië, Noord-Afrika en China. Dat verhoogt de hectareopbrengsten. De Amerikaanse staat Texas, waar de tarweoogst is begonnen, is getroffen door noodweer. Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) stelt echter dat 45 procent van de tarwe in Texas er goed of uitstekend bij staat. Dat was vorig seizoen rond deze tijd 29 procent. Door het betere weer daalden de tarwenoteringen aan het eind van de week.

De tarweprijs wordt ook gedrukt doordat Rusland de exportheffing op tarwe heeft opgeheven. Ook dat drukt de tarweprijs in de EU. Rusland en de EU zijn grote concurrenten op de afzetmarkten in Noord-Afrika en het Midden-Oosten.

Eén reactie

  • joohoo

    Anders gedacht???, is dit in de kantine besproken of zo????
    Koffie kijkers!. Dergelijk gelul heeft meer invloed op de prijzen dan de echte cijfers.

Of registreer je om te kunnen reageren.