Akkerbouw

Nieuws 4649 x bekeken 1 reactie

Egypte koopt goedkope tarwe in Rusland

Caïro – Egypte koopt 180.000 ton maaltarwe in Rusland voor minder dan $200 per ton voor levering in begin juli. Dat is de laagste aankoopprijs in twee jaar. Het is ook de grootste order van Egypte in Rusland in tien maanden. Het staatsinkoopbureau Gasc betaalt $199,22 tot $199,50 voor de Russische tarwe, inclusief vrachtkosten.

Rusland schrapte op 15 mei de exportheffing van minimaal €35 per ton tarwe. Dat drukt de tarweprijs. Ook de goede oogstprognoses voor het nieuwe seizoen duwen de tarweprijs omlaag. In december betaalde Egypte nog $270 per ton voor Russische tarwe.

Egypte kreeg in de laatste aankooptender veertien vrachten tarwe aangeboden. Daarvan waren negen afkomstig uit Rusland. Blijkbaar hebben de exporteurs nog genoeg tarwe in de silo's liggen. Een aanbod was afkomstig uit Roemenië. Daar koopt Gasc 60.000 ton tarwe tegen vrijwel dezelfde prijs als de Russische tarwe. Het enige aanbod uit Frankrijk lag daar iets boven.

Rusland wil in het nieuwe graanseizoen een flexibelere heffing instellen die meer kan fluctueren, afhankelijk van de oogstverwachtingen en de koers van de roebel ten opzichte van de dollar. Hoe hoog de heffing wordt is dus niet bekend.

Eén reactie

  • koestal

    Er moet wel brood op de plank komen ,anders krijg je onrust.

Of registreer je om te kunnen reageren.