AkkerbouwNieuws

EU wil betere aanpak graancrisis

Brussel – Brussel werkt aan een nieuw interventiebeleid voor graan. Doel is om een crisis op de graanmarkt sneller aan te pakken. En het kost de EU minder geld.

De Europese Commissie gaat de graaninterventie veranderen. Brussel wil in crisissituaties sneller graan uit de markt kunnen nemen om de prijs te ondersteunen. Bovendien wil de Commissie het graan beter kunnen verkopen, als de prijzen weer zijn aangetrokken.

Tendersysteem

De huidige graaninterventieregeling geldt sinds 1 juli 2010. Als de marktprijs van tarwe, mais of gerst in de buurt komt van de interventieprijs (€101,31 per ton), dan koopt de Commissie graan op. Alleen bij tarwe koopt de Commissie sowieso maximaal 3 miljoen ton op. Als Brussel nog meer tarwe uit de markt wil halen, geldt een tendersysteem waar aanbieders op kunnen inschrijven. Mais en gerst worden alleen via tenders opgekocht.

Strengere eisen graaninterventie

Deze systematiek en de interventieprijs blijven ongewijzigd in het nieuwe interventiebeleid. Maar de Commissie gaat wel strengere eisen stellen. Het maximale vochtgehalte gaat omlaag van 14,5 naar 13,5 procent en het eiwitgehalte stijgt van 11 naar 12 procent. De minimale hoeveelheid die in één partij kan worden aangeboden gaat van 20 naar 160 ton. En de erkende opslaglocatie moet een minimale capaciteit hebben van 25.000 ton. Dat was 5.000 ton.

EU gebruikt grotere opslagsilo’s graan

De Commissie wil het interventiebeleid effectiever maken, zegt een woordvoerder van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). “De opkoop van grote partijen graan heeft een sneller effect op de prijs dan kleine partijtjes. Het vochtgehalte gaat omlaag en het eiwitgehalte omhoog naar de standaard die geldt voor exportgraan. Dan kan de Commissie het graan gemakkelijker verkopen als de prijzen zijn aangetrokken. Daarom wil de Commissie voortaan grote opslagsilo’s gebruiken. De Commissie verwacht dat grote partijen interventiegraan een betere prijs opleveren bij de verkoop. Dat is gunstig voor de Europese kas. Bovendien liggen grote opslaglocaties vaak gunstig langs het water, een weg of een spoorlijn voor het transport. En het graan kan in professionele silo’s langer worden bewaard zonder dat de kwaliteit achteruit holt. In het verleden kwam het wel eens voor dat de Commissie graan had opgekocht tegen de interventieprijs en dat weer voor €65 moest verkopen vanwege de belabberde kwaliteit.”

Brussel maakt graaninterventie effectiever

De Europese Commissie gaat het graaninterventiebeleid veranderen. De huidige regeling geldt sinds 1 juli 2010. Dit zijn de kernpunten van de nieuwe regeling.

oud

nieuw

Vochtgehalte

14,5%

13,5%

Eiwitgehalte

11%

12%

Partijgrootte

20 ton

160 ton

Minimale opslag

5.000 ton

20.000 ton


Nieuwsbrief Graanmarkt

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van noteringen en marktontwikkelingen binnen de graanmarkt.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin