Akkerbouw

Nieuws 2355 x bekeken

Chinese graangigant in de maak

Peking – Cofco brengt zijn meerderheidsbelangen in de agrarische handelshuizen Nidera en Noble Agri onder in een joint venture met Chinees staatsfonds China Investment Corp (CIC).

De oprichting van een joint venture lijkt een eerste stap naar integratie van de bedrijven uit respectievelijk Rotterdam en Hongkong. Cofco wil op termijn concurreren met bedrijven als ADM, Bunge en Cargill.

De joint venture krijgt de naam Cofco International Holdings en wordt vermoedelijk geleid door Matt Jansen, de nieuwe topman van Noble Agri. Dit wordt mede afgeleid uit het feit dat Jansen zal opereren vanuit Genève. 80,1 procent van de aandelen blijft bij Cofco, een Chinees staatsconglomeraat. Het overige deel komt in handen van CIC, dat nog weinig belangen in de landbouw heeft.

Cofco is gevestigd in Peking en is onder meer actief in de inkoop en verkoop van oliezaden en granen, varkensfokkerij, voedselverwerking en vastgoedhandel. Cofco valt onder de directe verantwoordelijkheid van de regeringsraad, de Guowuyuan, onder leiding van premier Li Keqiang. Nidera en Noble Agri kennen grote handelsnetwerken in respectievelijk Zuid-Amerika en Zuidoost-Azië.

Deze netwerken worden nu ze in handen zijn van Chinese staatsondernemingen verbonden met de grootste consumentenmarkt ter wereld, China. Eerder zei Cofco-topman Ning Gaoning dat Cofco vermoedelijk over drie tot vijf jaar naar de beurs gaat.

Of registreer je om te kunnen reageren.