Akkerbouw

Nieuws 2614 x bekeken 3 reacties

Brussel schrapt boete op overproductie suiker en isoglucose

Brussel – De producenten van suiker en isoglucose mogen hun overproductie in seizoen 2016/2017 doorschuiven naar het seizoen daaropvolgend. Als het leidt tot marktverstoring, gaat de Europese Commissie maatregelen nemen.

De quotering van suiker en isoglucose (dat uit graan wordt gemaakt) vervalt per 1 oktober 2017. Bedrijven kunnen hun overproductie in een bepaald seizoen doorschuiven naar het volgende quotumseizoen. Alleen de productie binnen het quotum mag worden afgezet op de voedingsmarkt. Doordat de quotering vervalt op 1 oktober 2017, heeft de Commissie bepaalt dat de overproductie in seizoen 2016/2017 mag worden overgeheveld naar het volgende seizoen 2017/2018. Welke maatregelen Brussel gaat nemen als dit leidt tot marktverstoring, meldt de Commissie niet in het besluit.

Extra productie

Het besluit betekent dat de producenten van suiker en isoglucose in 2016/2017 alvast extra kunnen produceren voor de voedingsmarkt. Ze mogen de suiker of isoglucose als zodanig pas verkopen vanaf 1 oktober 2017. Suikerproducenten zijn bang dat de producenten van isoglucose al vast een voorschot nemen, zegt een woordvoerder van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). "Het quotum voor isoglucose bedraagt slechts 690.000 ton. De suikerproducenten vrezen dat er direct in het begin van 2017/2018 een groot aanbod komt van isoglucose. Daar zit geen sanctie meer op, omdat de quotering dan is vervallen.

De Commissie publiceerde vorig jaar een rapport waarin staat dat na de quotering het verbruik van suiker voor 10 tot 12 procent wordt verdrongen door isoglucose."

De Commissie hanteerde deze systematiek ook bij het aflopen van de quotering van aardappelzetmeel aan het einde van seizoen 2011/2012, zegt de woordvoerder. "Dat leverde toen geen problemen op omdat de grote zetmeelproducenten in Nederland en Duitsland geen brood zagen in het vergroten van de productie in het laatste quotumjaar."

Dit was anders geregeld bij de zuivelquotering, die afliep op 1 april dit jaar, zegt de woordvoerder. "Een melkveehouder kon overproductie nooit doorschuiven naar een volgend quotumjaar. Als een boer in het laatste zuivelquotumjaar te veel melk produceerde, moet hij een boete betalen."

Laatste reacties

  • heresas

    Laten we de superheffing van 2015 ook maar doorschuiven naar 2016 dan !

  • Peerke1


    Dan zullen we in 2016 maar bieten zaaien en zo veel als de grond toestaat.

  • agro1


    zoiets heet prijsmanipulatie, onze producten volgend jaar ook weer niks waard.

Of registreer je om te kunnen reageren.