AkkerbouwNieuws

‘Beschikbaarheid middelen komt in gevaar’

Den Haag – Belangenorganisatie voor de gewasbeschermingsmiddelenindustrie Nefyto pleit voor een brede maatschappelijke dialoog over gewasbescherming.

Dat zegt Maritza van Assen, directeur van Nefyto in een interview met weekblad Boerderij. Het liefst zou Van Assen zien dat er een eind komt aan de in haar ogen ongefundeerde discussie over de toepassing van gewasbeschermingsmiddelen. Een grote angst van de Nefyto-directeur is dat gewasbeschermingsmiddelen in constant negatief daglicht komen te staan. Van Assen: “Tot nu hadden gewasbeschermingsmiddelen het voordeel van de twijfel. Dat zien we nu ondermijnd worden. Niet dat het nu al zover is, maar er kan een situatie ontstaan dat de industrie zich serieus gaat afvragen of ze de investering nog wel kan of wil doen om een middel op de markt te brengen. Dan heeft de consument een probleem doordat het ruime aanbod van groenten en fruit en sierteeltproducten in gevaar komt. En ook onze boeren en tuinders. We zien nu al dat telers klagen over te beperkte beschikbaarheid van middelen en dat de kwaliteit hier en daar onder druk staat.”

Maar die geest komt voorlopig niet meer in de fles, realiseert Van Assen van Nefyto (Nederlandse Stichting voor Fytofarmacie) waarin de agrochemische industrie is verenigd zich terdege. “Er zal altijd wel enig wantrouwen blijven, dat hoeft niet erg te zijn, dat houdt alert.”

Om toch uit die negatieve spiraal te komen roept Van Assen op tot een brede dialoog over plantgezondheid en gewasbescherming. De Nefyot-directeur heeft de eerste positieve reacties al gehad op de oproep: eerst van staatssecretaris Dijksma en daarna vooral van organisaties die voor zichzelf een rol zien in het faciliteren van de dialoog.

Van Assen: “De middelen zijn absoluut onmisbaar voor de land- en tuinbouw. Tegelijk moeten we met telers de discussies aangaan over oneigenlijk gebruik in bijvoorbeeld de sierteelt. We moeten natuurlijk alleen toegelaten middelen gebruiken.”

Lees meer hierover in Boerderij weekblad van deze week


Nieuwsbrief akkerbouw

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ontwikkelingen binnen akkerbouw.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin