Akkerbouw

Nieuws 1595 x bekeken

Bemestingsadvies met onbemande vliegtuigen

Apeldoorn – Door samenwerking hebben drie ondernemers landelijke dekking met de nieuwe gewasmonitoringsdienst die ze aanbieden met hun onbemande vliegtuigen (drones).

Christel Thijssen van Loonbedrijf Thijssen, akkerbouwer Peter Holster van AkkerAnalyse en techneut Bert Rijk van Aurea Imaging maken met een eBee gewaskaarten. Die kaarten geven weer hoe het gewas er plaatsspecifiek voor staat. Door de gemiddelde pixelgrootte van 10 centimeter leveren de kaarten detailinformatie. De luchtfoto's worden binnen een dag verwerkt tot gewaskaarten die functioneren op alle gps-systemen. Agrifirm Plant en onderzoekslaboratorium BLGG kunnen de gewaskaarten vertalen naar een bemestingsadvies.

Deze gezamenlijke adviesdienst gaat per direct van start. De eerste focus ligt op een advies voor bijbemesting van aardappelen. Zo kan een teler zijn gewasvariatie verkleinen en de beschikbare nutriënten effectief te verdelen, wat kan zorgen voor een hoger rendement. Andere plaatsspecifieke bijbemestingsadviezen, bijvoorbeeld voor graan, volgen medio 2015. Ook de ruwvoer- en bloembollenteelt zijn aandachtsgebieden voor de inzet van een eBee.

Het voordeel van een eBee is dat een teler niet afhankelijk is van bewolking, zoals bij satellietbeelden.

Ook kunnen vanuit de lucht de oorzaken van groeiverschillen worden achterhaald. Door deze informatie te vergelijken met bodemdata van dezelfde locatie, kan worden bepaald of de oorzaak in de bodem is te vinden. Verschillende vormen van plaatsspecifieke informatie kunnen worden gestapeld, bijvoorbeeld door bodemmonsters te combineren met de eBee-gewaskaarten gedurende het groeiseizoen. Kennis over bodem en gewas wordt zo steeds completer.

De vlucht van de eBee kost gemiddeld €15 per hectare.

Of registreer je om te kunnen reageren.