Akkerbouw

Nieuws 1544 x bekeken

Akkerbouwer krijgt certificaat voor bakolie en honing

Engwierum – Akkerbouwer Jaap Wilman in het Friese Engwierum krijgt het Waddengoud-certificaat voor zijn honing en zijn olie, beiden geproduceerd uit koolzaad.

Het certificaat is uitgereikt door gedeputeerde Kramer van de Provinsje Fryslân. De akkerbouwer perst zelf de olie uit het koolzaad, dat geschikt is als bakolie. De honing krijgt de akkerbouwer van imkers die hun bijenkasten in het koolzaad hebben staan.

Wilman krijgt het certificaat omdat de olie en de honing wordt gezien als ambachtelijk en streekeigen. Wilman heeft al een certificaat van het Wâldpyk-keurmerk voor zijn Wâldgieltsjes (aardappelen) en Wâldbeantsjes (boontjes). Wâldpyk valt onder het keurmerk Waddengoud, dat zich richt op streekproducten in het Waddengebied. De familie Wilman verkoopt de streekproducten voornamelijk in de eigen boerderijwinkel in Engwierum.

Of registreer je om te kunnen reageren.