Akkerbouw

Nieuws 4468 x bekeken

Voorsprong weg, korst erbij door regen

Doetinchem – De voorsprong van de akkerbouw is grotendeels teniet gedaan door de recente neerslag.

Hierdoor wordt het een gemiddeld, maar zeker niet laat, voorjaar. Korstvorming veroorzaakt plaatselijk hinder.

Vooral in het Zuidwesten en Zuid- en Oost-Flevoland is de akkerbouw al ver gevorderd. Akkerbouwers waren erg vroeg met het zaaien van de eerste uien en suikerbieten, zegt Jaap Jonker van De Groot en Slot. "Op 20 maart was de helft van het Nederlandse uienareaal al voorzien van zaad", schetst hij. "Begin volgende week is het zaaien nagenoeg klaar. Daarmee wordt het een gemiddeld seizoensbegin. Dat is prima, hoor. Telers worden hier niet nerveus van."

Door de zon van afgelopen weekeinde droogde de vastgeregende bovenlaag snel op. Hierdoor is plaatselijk een dikke korst ontstaan. Cambridge-rollen kunnen uitkomst bieden, maar niet als de plantjes al in de korst staan. Soms moet er worden overgezaaid, al wordt dat volgende week pas echt duidelijk.

"Op vroeg gezaaide percelen zitten plantjes vast in de dikke, stopverfachtige laag die er is gevormd", ziet Paul Hooijman van adviesbureau DLV Plant. "Daar moet je niet met een zware cambridge-rol overheen, dat kan de plantjes beschadigen. Zeker de kwetsbare bietenplanten. Beter is het om dan een onkruideg te gebruiken."

Just Hamming, productmanager bij CropSolutions, ziet echter weinig korstvorming in het Zuidwesten. Dat geeft aan dat er landelijk verschillen zijn. Ook in stand. "In tarwe zijn sommigen al toe aan de tweede groeiregulatie, waar anderen nog met de eerste bezig zijn", zegt Hamming. "Verder komen bieten en uien boven. Akkerbouwers pakken het voorjaarswerk weer op na de regen."

Veel telers zijn vroeg begonnen. "Of dat mooi is, moet nog blijken. Bieten en cichorei kunnen gaan schieten door de kou."

Of registreer je om te kunnen reageren.