Akkerbouw

Nieuws 1578 x bekeken

Uienteelt uitdaging door korst en droogte

Doetinchem – Korstvorming en droogte vormen voor veel akkerbouwers een uitdaging in de uienteelt van 2015; deze week worden opnieuw enkele tientallen hectares overgezaaid.

Volgens uiendeskundigen komt het overgezaaide areaal op zo'n 200 hectare en gaat tweewassigheid weer een rol spelen.

De dunne stand door de harde korst die op een aantal percelen na fikse regenbuien eind maart is ontstaan, noopt veel telers tot overzaaien. Zo krijgen Frank Druyff van zaadbedrijf Hazera en Jaap Jonker van zaadleverancier De Groot en Slot deze week nog verschillende bestellingen binnen in verband met overzaaien. "Deze week zijn nog veel telers hierover aan het dubben", weet Druyff.  "Afgelopen weekend is er nauwelijks neerslag gevallen en dat was precies wat de uien nodig hadden. Vooral op de later gezaaide percelen is onderdroging een heel reëel probleem."

Overzaaien moet deze week gebeuren. "In mei moet je dat niet meer doen, dan wordt het te laat", geeft Druyff aan. "Het is een lastige keuze, want overzaaien geeft geen garantie op verbetering. Wel geeft de export van dit jaar aan hoe belangrijk een goede kwaliteit is."

Jonker geeft aan dat de uienteelt een uitdaging is dit jaar. "Tweewassigheid speelt zeker een rol door deze start. Binnen een perceel zien we bij een deel van de planten de eerste pijp al, terwijl de rest nog moet bovenkomen."

Dat bemoeilijkt te teelt, omdat het moment van bijvoorbeeld MH-bespuiting en gewasbescherming moeilijker te bepalen is. "Door de dunne stand verwacht ik dat we aan grove uien geen gebrek krijgen", voegt Jonker toe.

In het Zuidwesten heeft zo'n 10 procent van de uientelers met korstvorming te maken, schetst Luc Remijn van adviesbureau DLV Plant. "Daar mag best eens een mooi buitje overheen", ziet Remijn. "Maar om regen vragen is ellende vragen, dus dat doe ik niet."

Van een voorsprong ten opzichte van voorgaande jaren is in elk geval geen sprake meer.

Voor suikerbieten geldt hetzelfde: "Het plantenaantal is niet om over naar huis te schrijven. Hoe zwaarder de grond, hoe minder dat speelt, want zware grond breekt."

Op Twitter is te lezen dat cambridgerollen soms hun werk goed hebben gedaan; de korst is gebroken en plantjes zien het daglicht. Ook wordt hier en daar beregend, wat eveneens soelaas blijkt te bieden.

Of registreer je om te kunnen reageren.