Akkerbouw

Nieuws 3370 x bekeken

Poten van aardappelen loopt achter

Steenderen – Het poten van aardappelen verloopt veel trager dan vorig jaar.

In oostelijk Flevoland en Zuid-Holland is het poten het verst gevorderd. Daar is tot dit weekeinde de helft van de aardappelen gepoot. Dat was vorig jaar respectievelijk 90 en bijna 100 procent. In het voorjaar van 2013 was rond deze tijd in oostelijk Flevoland 60 procent van de aardappelen gepoot en in Zuid-Holland 70 procent, blijkt uit een overzicht van Aviko Potato.

De telers in Zuid-Limburg moeten nog het meeste poten. Daar is nog geen 10 procent gepoot. Vorig voorjaar was daar 80 procent van de aardappelen gepoot en in voorjaar 2013 was dat 30 procent.

Ook in het buitenland loopt het poten achter op vorig jaar. In Vlaanderen is ruim 40 procent gepoot tegen bijna 80 procent vorig voorjaar. In Wallonië is dat ruim 30 procent tegen bijna 90 procent vorig jaar. Ook de Duitse akkerbouwers waren vorig voorjaar vroeger met aardappelen poten dan dit jaar. In de Pfalz is bijna alles gepoot, net als vorig jaar. In Rijnland is ruim 30 procent gepoot en in Beieren 70 procent. Ook in Frankrijk en Groot-Brittannië is ongeveer de helft van het areaal gepoot van wat vorig voorjaar al was gebeurd.

Of registreer je om te kunnen reageren.