Akkerbouw

Nieuws 2231 x bekeken

Pootgoed uit Nederland mag weer naar Rusland

Den Haag – Rusland staat vanaf vandaag de import toe van 24.000 ton pootaardappelen uit Nederland. De Nederlandse handelshuizen hadden eerder dit jaar 40.000 ton aangemeld bij de Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO) voor de export. Duitsland, Schotland en Finland mochten al eerder dit jaar pootgoed leveren aan Rusland.

Directeur Jan van Hoogen van handelshuis Agrico verwacht niet dat de Russen 24.000 ton pootgoed krijgen. “De handelshuizen hadden alles aangemeld voor de export wat ze beschikbaar hadden, maar zijn niet verplicht dat te leveren. Die 24.000 ton wordt niet gehaald. Zoveel vraag is er niet vanuit Rusland. Door de devaluatie van de roebel is geïmporteerd pootgoed erg duur geworden voor de Russen.”

Van Hoogen verwijst naar een eerdere beslissing van Rusland. Eind vorig jaar mocht Nederland 13.000 ton pootgoed leveren voor de vroege aardappelteelt in Rusland. “Daarvan was tot 1 maart slechts 958 ton geleverd.”

Agrico heeft een aantal partijen pootgoed achtergehouden voor de export naar Rusland", zegt Van Hoogen. “Rusland vraagt enkele specifieke rassen. En we willen onze agent daar niet droog laten staan.”

Vorig jaar opende Rusland de Nederlandse grens rond 25 maart. Van de oogst van 2013 leverde Nederland uiteindelijk nog 10.167 ton pootgoed aan Rusland. Rusland sloot per 1 juli 2013 de grens voor plantmateriaal en poot- en consumptieaardappelen uit de EU, omdat Rusland geen vertrouwen heeft in het fytosanitaire sys­teem. Rusland eist meer garanties over herkomst en traceerbaarheid.

Of registreer je om te kunnen reageren.