Akkerbouw

Nieuws 1884 x bekeken

Markt bio-ui komt los van gangbaar

Lelystad - De markt voor biologische uien wordt onafhankelijker van die van de gangbare uien.

Dat zegt inkoper Rudie Ensing van handelsonderneming OTC-Holland in Lelystad. Hij signaleert dat consumenten dit jaar biologische uien blijven kopen, ondanks dat de prijs oploopt. "Wat je eerst zag, was dat als biologische producten duurder werden consumenten weer kozen voor de goedkopere gangbare variant. Dat zie ik nu veranderen. Men is bereid voor de duurdere bio-ui te betalen. Terwijl de markt voor gangbare uien laag begon, is die voor bio-uien niet onder 35 cent per kilo geweest."
Op dit moment doet zich het verschijnsel voor dat de prijs voor biologische uien overeind blijft terwijl er al volop nieuwe Egyptische biologische uien zijn én de Nederlandse nog niet op zijn. Dat was bij het bestellen van Egyptische bio-uien wel het idee. 
Toch blijft de prijs onverminderd hoog, zegt ook Jan Franje van Franje Onions BV in Waarde (Zld.). Hij spreekt van prijzen van 55 cent per kilo. Overigens betwijfelt Franje of er structureel ruimte is voor extra bio-uien. Hij zegt te betwijfelen of telers er goed aan doen hun uien bij deze hoge prijzen zo vast te houden. "Ik vraag me af of er direct nog markt voor is."
De goede markt voor biologische uien nodigt met name Flevolandse akkerbouwers uit om te gaan omschakelen naar bio. Niet alleen de uienmarkt is goed, ook die van peen is goed. Als gevolg daarvan wordt ook biologische peen al in een 1-op-6 rotatie geteeld. DLV'er Christoffel den Helder vindt dat te nauw, te intensief."
Vanuit de conservenbedrijven in Nederland, België en Frankrijk is sprake van concrete vraag naar nieuwe biologische telers

Hij en andere ingewijden in de biosector spreken van een omschakelgolfje. Waar de afgelopen paar jaar vijf à tien telers met hun eerste perceel omschakelden, zijn er dat nu twintig. "Heel binnenkort is in Flevoland een tiende van het areaal biologisch", verwacht adviseur Sander Bernaerts van Naturim.

Lees uitgebreid over de kansen voor bio-akkerbouw in Boerderij van komende dinsdag.

Of registreer je om te kunnen reageren.