AkkerbouwNieuws

Farm Frites en Bayer willen duurzame aardappelteelt

Oudenhoorn – Farm Frites en Bayer CropScience starten een samenwerking om de aardappelteelt te verduurzamen.

Er doen vijf aardappeltelers mee aan dit initiatief, drie in België en twee in Nederland. De telers leveren aardappelen aan Farm Frites.

De telers maken een duurzaamheidsplan op een vergelijkbare wijze als de systematiek van het duurzaamheidsproject Veldleeuwerik. De twee Nederlandse telers zijn daar al bij aangesloten. Farm Frites organiseert eind mei open-velddagen (Tour de Farm) op de bedrijven om de opgedane ervaringen te delen met andere aardappeltelers, zegt Martin Vrij, verantwoordelijk voor de afdeling Agronomie bij Farm Frites. “Dan gaat het om zaken als gewasbescherming, veiligheid, pootgoedbehandeling, kwaliteit, bewaring en rassenkeuze.”

Farm Frites kiest bewust voor de systematiek van Veldleeuwerik, zegt Vrij. “De telers zijn sterk betrokken bij het opstellen van een duurzaamheidsplan voor hun bedrijven. Alle vijf proefbedrijven gaan aan de hand van de Veldleeuwerik-systematiek hun vooruitgang in duurzaamheid in de laatste vijf jaar evalueren. Er zit niet direct een commercieel voordeel aan het Food Chain Partnership. Maar het past in het streven van Farm Frites om een toonaangevende rol te spelen in een duurzame aardappelketen.”

Bayer CropScience startte tien jaar geleden met Food Chain Partnerships. De producent van zaaizaad en gewasbeschermingsmiddelen heeft 240 samenwerkingsovereenkomsten opgezet in dertig landen voor veertig gewassen. Er zijn al partnerships voor aardappelen in Europa, Azië en Zuid-Amerika. De samenwerking met Farm Frites is de eerste in Nederland.

Beheer
WP Admin