Akkerbouw

Nieuws 1009 x bekeken

EU onderzoekt kansen voor plantenolie

Wageningen – De EU start een onderzoeksproject naar plantaardige olie. Het doel is om de industrie minder afhankelijk te maken van de import van plantaardige olie.

Het zogenoemde Cosmos-project duurt 4,5 jaar en wordt uitgevoerd door achttien bedrijven, universiteiten en instituten uit negen lidstaten onder leiding van Wageningen UR. Het project gaat uit de kruisbloemige gewassen crambe en camelina olie winnen. Dat moet winstgevend worden afgezet op de Europese markt als een duurzaam en niet-genetisch gemodificeerd product. De oleochemische industrie is afhankelijk van de import van kokos-, palmpit- en castorolie. Die worden gebruikt als grondstof voor shampoo, douchegel, schoonmaakmiddelen, smeermiddelen en speciale plastics.

Het project gaat de oliehoudende planten crambe en camelina veredelen om de zaadopbrengst, zaadafmetingen en oliegehalte te verbeteren met de inzet van minder voedingsstoffen. Cosmos gaat grootschalige teeltproeven aanleggen op verschillende locaties in Europa. De olie wordt gescheiden in verschillende vetzuren. Een deel wordt gebruikt als grondstof voor bio-plastics en geur- en smaakstoffen. Andere vetzuren worden verwerkt in voedsel en veevoer. De bestanddelen die overblijven dienen als voer voor insecten. Die worden weer verwerkt in voer. Het Cosmos-project (Camelina & crambe Oil crops as Sources for Medium-chain Oils for Specialty oleochemicals) wordt gefinancierd uit het Horizon 2020-onderzoeksprogramma van de EU.

Of registreer je om te kunnen reageren.