AkkerbouwNieuws

Argentinië dreigt Monsanto met licentieboycot

Buenos Aires – De regering in Argentinië dreigt het Monsanto onmogelijk te maken om kwekersrecht te innen voor de transgene sojavariëteit Intacta. De overheid vindt de inning ingaan tegen de regels. Boeren moeten éénmalig licentie betalen voor nieuw zaad. Dat hoeft niet meer in de jaren daarna, als ze het zaad zelf hebben geteeld.

Het Amerikaanse agroconcern Monsanto lanceerde vorig jaar in Argentinië de transgene sojaboon Intacta, die door genetische modificatie resistent is gemaakt tegen zowel insecten als het onkruidbestrijdingsmiddel Roundup. Omdat veel boeren dit jaar geen kwekersrecht afdragen omdat ze het zaad zelf vermeerderden, sloot Monsanto een overeenkomst met handelsbedrijven om de licenties voor Intacta te innen. De overheid bereidt een decreet voor om dat te verbieden, meldt een anonieme regeringsbron aan financieel persbureau Bloomberg. Voor alle andere transgene sojavariëteiten van Monsanto betalen de telers al jaren geen licenties.

Zo’n 70 procent van de telers van Intacta hebben hun licenties afgedragen, zegt Monsanto-woordvoerster Victoria Manny aan Bloomberg. “Wij geloven dat de inning van de licenties wel in overeenstemming is met de Argentijnse wet.”

De boerenbond Argentine Rural Confederation adviseert zijn leden om geen contracten te tekenen met handelsbedrijven die de licenties innen voor Monsanto. De bond vertegenwoordigt 109.000 boeren. Opmerkelijk is dat Argentinië sinds 1994 lid is van de Union for the Protection of New Varieties of Plants (Upov). Dat is een internationale organisatie van landen die het kwekersrecht beschermt.

Argentinië is de derde producent in de wereld van sojabonen, na Brazilië en de VS. Ook in Brazilië heeft Monsanto een conflict met sojatelers over de kwekersrechten voor eigen geteeld zaaizaad. Daar lopen procedures tegen zo’n 5 miljoen boeren.

Beheer
WP Admin