Akkerbouw

Nieuws 2246 x bekeken 2 reacties

Antistuifdek niet overal voldoende

Assen – Het stuift weer in de akkerbouw. Tot grote schade leidt dit, voor zover bekend, nog niet. Daarentegen zijn niet alle akkerbouwers goed voorbereid op het verschijnsel.

Op de lichtere gronden is de afgelopen dagen weer zand opgestoven door de wind, een groot gevaar voor opkomende gewassen. In de Veenkoloniën en op Texel is het bovengronds uitrijden van rundveedrijfmest als antistuifdek toegestaan. In andere teeltgebieden niet. "De eerste bieten zijn begin maart gezaaid en nu wordt er nog steeds gezaaid", geeft Roelof Naber van DLV Plant Noordoost weer. "Die eerst gezaaide bieten hebben het niet makkelijk gehad in de koude grond. Daardoor staan ze er al niet florissant op. De plantjes zijn wat gelig en de blaadjes klein. Als ze dan ook nog een laag zand over zich heen krijgen, wordt het er niet beter op."

Het is te laat om nu nog maatregelen te treffen. "Mest uitrijden op een perceel dat allang is gezaaid, is brand blussen. Je moet de risico's van tevoren inschatten."

De gerst die wordt gezaaid tegen het stuiven is nog niet groot genoeg om de grond vast te houden, zegt Naber. "De laatste twee weken groeide hier sowieso weinig, omdat het koud was."

Gerst als stuifbestrijder brengt de nodige risico's met zich mee, omdat het een periode onvoldoende bescherming biedt. "Sommigen nemen dat risico voor lief', weet Naber. "Je ziet soms de helft van een bietenperceel verstuiven. Dan moet de teler eens goed in de spiegel kijken, vind ik."

Een andere methode is papierpulp uitrijden, maar dat is vanwege de hoge kostprijs niet populair. In bijvoorbeeld de uienteelt wordt het wel veel toegepast. "Het kost €250 per hectare, maar dat hebben telers wel over voor een gewas met een hoge saldopotentie. Dan kan het uit."

Ook in Flevoland heeft het gestoven. Hier mag echter geen rundveedrijfmest worden uitgereden als antistuifdek. "Dat vind ik niet eerlijk", zegt Paul Hooijman van DLV Plant Noordwest. "Waarom zijn er zulke verschillen in Nederland? Mest uitrijden is de beste, meest betrouwbare methode om stuiven tegen te gaan. Je dient 10 kuub toe per hectare. Dan gaat 20 kilo stikstof de lucht in. Volgens mij valt dat best mee. In vlakke teeltgebieden heb je dat gewoon nodig."

Laatste reacties

  • LJMatthijsse

    In Flevoland heb je geen keus. Ik wil graag mest uitrijden tegen het stuiven maar heb als alternatief gerst gezaaid... Waarom op de ene plek wel mest en op de andere plek niet? Op deze zandgronden stuift het ook ieder jaar. Kan iemand me dat uitleggen?

  • stored

    In Flevoland kan het ook, jaren geleden heeft een boer peen geteeld op opgespoten zand rond Lelystad. Voor peentjes voor van Meijel. AID schreef boete uit en van Meijel en de boer lieten het voorkomen. De AID schreef in haar rapport dat het op stuifgevoelige grond was. Van Meijel en de boer gaven in verweer aan dat het op Texel en de Veenkolonieën ook toegestaan was om redenen van stuifgevoeligheid en dat het gelijkheidsbeginsel in dit geval moest gelden. En inderdaad, de rechter vroeg aan de AID of dit in De Veenkoloniën en Texel ook gebruikt werd om die reden. Ja zeiden die. De rechter paste het gelijkheidsbeginsel toe. De opgelegde boete verviel. Gewoon je recht opzoeken.

Of registreer je om te kunnen reageren.