Akkerbouw

Nieuws 5729 x bekeken 6 reacties

'Aardappelareaal te groot voor goede prijs'

Noordhoek – Alleen als het groeiseizoen tegen zit, is er volgend seizoen kans op een redelijke aardappelprijs.

De krimp van het areaal alleen, is te weinig om evenwicht te realiseren op de aardappelmarkt. Volgens de Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) is daar minstens een areaalkrimp van 5 procent voor nodig.

De North-western European Potato Growers (NEPG) presenteerde deze week de eerste prognose voor de aardappelproductie in de EU-5. Volgens de NEPG telen de akkerbouwers in Nederland, België, Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk 533.616 hectare consumptieaardappelen. Dat is 2,5 procent minder dan in 2014. Bij een gemiddeld groeiseizoen leidt dat tot een productie van 25,2 miljoen ton consumptieaardappelen. Dat is gelijk aan het gemiddelde van 2010 tot en met 2014.

Een dergelijke productie geeft druk op de aardappelprijzen, zegt NAV-bestuurder Keimpe van der Heide. "Het kantelpunt voor marktevenwicht ligt op iets meer dan 22 miljoen ton consumptieaardappelen."

Het areaal heeft minder effect op de totale aardappelproductie dan de opbrengst per hectare, zegt Van der Heide. "Maar ik verwachtte een grotere krimp van het areaal gezien de erg lage vrije aardappelprijs. Blijkbaar zijn veel bedrijven ingericht op de aardappelteelt. Die akkerbouwers krimpen hun areaal niet zo snel. Dat moet gebeuren bij de teelt op marginale gronden of op huurland."

De NEPG-schatting van 25,2 miljoen ton is 11,6 procent lager dan de productie van 2014. Maar in 2014 oogstten de telers erg veel aardappelen. De oogst van dit jaar is vrijwel gelijk aan het gemiddelde van de vorige vijf seizoenen en overtreft de productie van 2012 en 2013. Daarnaast hebben akkerbouwers meer aardappelen in de schuur liggen dan in voorgaande jaren door de grote oogst van 2014. Dat blijkt uit voorraadmetingen van de Brancheorganisatie Akkerbouw en de Verenigde Telers Akkerbouw. Een grote voorraad heeft een prijsdrukkend effect.

Laatste reacties

 • aqwzsx12

  als, als, als

  als mijn tante wielen had, was ze en karretje!

 • huisverkoop


  1 sept alles kapot spuiten, geeft wel minder opbrrengst

   

 • info36


  Gewoon 25% structureel minder telen. Dan kijk je pas naar de markt.

  Men kiest elk jaar bewust voor armoede. Masochisten die boeren.

 • koestal

  teveel is teveel

 • gerjan slingenbergh

  Waarom snappen akkerbouwers dit wel en melkveehouders niet?

 • koestal

  De patat is teduur in de snackbar.!

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.