height:550px AkkerbouwNieuws

‘Aardappelareaal krimpt 2,5 procent’

Noordhoek – Het areaal consumptieaardappelen in de noordwesthoek van de EU krimpt naar verwachting met 2,5 procent ten opzichte van het voorgaande aardappeljaar.

De eerste raming voor de aardappeloogst 2015 komt 11,6 procent lager uit, op 25,2 miljoen ton.

Dat staat in de prognose van de North-west European Potato Growers (NEPG), de federatie van aardappeltelers in Nederland, België, Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Het gezamenlijke aardappelareaal in deze vijf landen, exclusief zetmeel- en pootaardappelen, krimpt naar 533.616 hectare, tegen 547.033 hectare vorig jaar. De daling is een reactie op de bar slechte rendementen in seizoen 2014/2015. De verwachte daling van de totale aardappelproductie met 11,6 procent ten opzichte van vorig jaar, lijkt erg groot. Maar in 2014 oogstten de telers erg veel aardappelen. De oogst van dit jaar is vrijwel gelijk aan het gemiddelde van de vorige vijf seizoenen en overtreft de productie van 2012 en 2013.

Het is in een nog pril stadium dat de NEPG een schot voor de boeg geeft voor de nieuwe oogst. Het poten is nog in volle gang en er is geen zekerheid over de arealen in alle bij de NEPG aangesloten landen. Daarnaast is voor de opbrengst per hectare uitgegaan van het vijfjarig gemiddelde in de periode 2010 tot en met 2014. Dat is 47,2 ton per hectare. Er is allerminst zekerheid dat de geschatte hectareopbrengst ook wordt gerealiseerd.

De NEPG wijst er voorts op dat de areaalontwikkeling weliswaar van belang is. Maar de opbrengst per hectare legt veel meer gewicht in de schaal wat betreft totale aardappelproductie. Van belang is ook de trend dat fritesrassen, zoals Markies, Agria en Fontane, terrein winnen ten koste van de traditionele Bintjes in België en Frankrijk en ook ten koste van Maris Piper in het Verenigd Koninkrijk.

Beheer
WP Admin