AkkerbouwNieuws

Veel onbenutte fosfaatruimte

Doetinchem – Akkerbouwers benutten hun fosfaatruimte niet en voeren minder dierlijke mest aan dan mogelijk is. Ruim 60 procent van alle telers geeft geen fosfaattoestand van zijn grond door en belandt zo automatische in de meest ongunstige en hoogste klasse.

Dat is opvallend, omdat de praktijk leert dat verreweg de grootste groep akkerbouwers in de categorie neutraal valt, zeker de kleiboeren. Dat blijkt uit cijfers van rijksdienst RVO.nl en bodemonderzoek van BLGG AgroXpertus.

Over 2014 werd 504.000 hectare bouwland niet bij RVO.nl gemeld. In de belangrijkste akkerbouwgebieden ging het om een ‘onbekend’ percentage van liefst 54 procent van alle grond.

Een oorzaak zou kunnen zijn dat deze telers denken dat ze toch wel in de hoogste fosfaatcategorie belanden. Maar BLGG-cijfers uit 2013 (ruim 25.000 bodemmonsters) geven een ander beeld. Op klei (Flevoland, Zeeland) valt slechts 14 procent van alle grond in die categorie. Op dalgrond (Veenkoloniën) is dit ook maar 26 procent.

Akkerbouwers in deze gebieden doen zichzelf dus te kort en kunnen veel winst boeken. De fosfaatnormen zijn dit jaar toch al met 5 kilo per hectare aangescherpt. Bovendien maakt het veel verschil of telers in de categorie neutraal (60 kilo) of hoog (50 kilo) vallen. En minder dierlijke mest betekent ook minder aanvoer van organische stof.

De gebieden waar het relatief het minst rendeert om de fosfaattoestand door te geven, zijn dekzand in Oost-Nederland en löss in Zuid-Limburg. Hier valt volgens BLGG 40 tot 50 procent van alle bouwgrond in de hoogste fosfaatcategorie.

Lees meer over de fosfaatruimte in weekblad Boerderij van komende week

Beheer
WP Admin