AkkerbouwNieuws

‘Uienteelt op zandgrond onwenselijk’

Swifterbant – Uien telen op zandgrond is slecht voor het imago van de Nederlandse ui.

Dat zei Gijsbrecht Gunter, voorzitter van het Comité Uienhandel van Frugi Venta, maandagavond op de bijeenkomst van Uienhandel.com.

“Uien moet je op kalkrijke zeeklei telen, aan die kwaliteit kunnen uien van de zandgrond niet tippen”, stelt Gunter. “Aspecten als kleur blijven achter. En één verkeerde container kan grote gevolgen voor de export hebben.” Gunter vindt de teelt op zandgronden een bedreiging voor het imago van de Nederlandse ui. “Ik ben er geen voorstander van. Zandgrond is niet geschikt voor de uienteelt.”

De laatste jaren is de teelt van uien op zandgronden, bijvoorbeeld in Drenthe, juist in opmars. Luuk Kok van Agrifirm Plant is daar nauw bij betrokken. “Als het niet te doen was, waren we er allang mee gestopt”, zegt Kok. “We zijn nu vijf jaar bezig en de afnemers zijn tevreden over de Drentse oogst.”

Volgens hem gaat het om de juiste keuzes in rassen, onkruidbestrijding en oogstmoment. “Je moet harde uien kiezen die goed in de huid zitten. Niet gaan voor de hoogste opbrengst.”

Daar komen Gunter en Kok samen, want op de avond van Uienhandel.com hamerde Gunter erop om van elk zaadje een topui te maken. En het product in de bewaring blijven controleren om de uien naar de juiste bestemming te krijgen.

Dat aantal bestemmingen neemt toe. “Er zijn 193 landen in de wereld en we hebben nu ruim 100 bestemmingen. We zijn dus iets over de helft. De wereldbevolking en de consumptie per hoofd van de bevolking groeit, dus er zijn kansen voor ons. Maar alleen met een goede prijs en een steengoed product.”

Daarom is de uienhandel bereid te investeren in kwaliteitsonderzoek.

Beheer
WP Admin