Akkerbouw

Nieuws 1093 x bekeken

Suikerprijs laagst in zes jaar

New York – De suikerprijs zakte op de termijnmarkt in New York naar het laagste niveau in zes jaar. De notering voor het meicontract daalde dinsdag met 2,3 procent naar 12,45 dollarcent per pound ruwe suiker (€250 per ton).

Ook in Londen staat de suikerprijs onder druk. Het meicontract in Londen sloot dinsdag op $364,80 per ton witsuiker. Dat is slechts een fractie boven het niveau van vrijdag 13 maart toen het meicontract sloot op $362,70. Dat was de laagste notering in Londen voor een eerstaflopend suikercontract sinds januari 2009.

Ook de termijncontracten die volgend seizoen aflopen noteren lager. Ondanks dat analisten uitgaan van een dalende suikerproductie in de wereld in seizoen 2015/2016. De productie en verwerking van suiker is in veel landen niet langer rendabel door de lage suikerprijs. Maar de dalende productie beïnvloedt de suikerprijs nauwelijks. Door de overproductie van de laatste vier seizoenen heeft de wereld een enorme voorraad suiker, die ruim 40 procent van het jaarlijkse verbruik kan dekken. Zo'n grote voorraad drukt de prijs.

Of registreer je om te kunnen reageren.