AkkerbouwNieuws

Rusland bemonstert Nederlands pootgoed

Den Haag – De Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO) heeft een lijst ontvangen van 40.000 ton pootaardappelen, die de handelshuizen naar Rusland willen exporteren. De Russische voedselveiligheidsautoriteit Rosselkhoznadzor neemt deze week steekproeven uit de partijen pootgoed, zegt Jan Gottschall, secretaris Pootaardappelen van de NAO. “De monsters gaan voor analyse naar Moskou. Ik verwacht eind deze maand de uitslag. Als Rusland die positief beoordeelt, kan weer pootgoed naar Rusland.”

Het is onzeker of de volledige lijst van 40.000 ton naar Rusland gaat, zegt Gottschall. “Exporteurs hoeven het pootgoed niet te exporteren naar Rusland. Als het pootgoed een andere bestemming kan krijgen, kunnen exporteurs daarvoor kiezen.”

In december gaf Rusland toestemming voor de import van 13.000 ton pootaardappelen uit Nederland. Die export loopt nog steeds. Vorig jaar opende Rusland de grens rond 25 maart. Van de oogst van 2013 leverde Nederland uiteindelijk nog 10.167 ton pootgoed aan Rusland.

Rusland sloot per 1 juli 2013 de grens voor plantmateriaal, poot- en consumptieaardappelen uit de EU, omdat Rusland geen vertrouwen heeft in het fytosanitaire systeem. Rusland eist meer garanties over herkomst en traceerbaarheid. Rusland importeerde vóór het importverbod jaarlijks rond de 15.000 ton pootaardappelen uit Nederland. Dat is goed voor zo’n 2 procent van de totale Nederlandse export. Seizoen 2010/2011 kende een uitschieter met een export van bijna 28.000 ton, omdat de Russische aardappeloogst was mislukt door droogte.

Pootaardappelen vallen niet onder de lijst met producten waar Rusland vorig jaar augustus een importverbod voor instelde. Dat verbod geldt voor groente, vlees, vis en zuivel uit de EU en alle agrarische producten uit de VS, Canada, Australië en Noorwegen. De boycot volgde op het instellen van sancties tegen Rusland vanwege de steun aan separatisten in Oekraïne en de annexatie van de Krim door Rusland.

Beheer
WP Admin