height:550px AkkerbouwNieuws

Prognoseprijs pootgoed HZPC daalt 17 procent

Joure – HZPC betaalt de telers voor de oogst van 2014 tenminste €27,50 per 100 kilo pootaardappelen.

Het is de laagste prognoseprijs in vijf jaar. De prognoseprijs is 17 procent lager dan de prognoseprijs van €33 voor de oogst van 2013. Maar dat was de één na hoogste prognoseprijs ooit.

De prognoseprijs is de gemiddelde prijs over alle rassen in de potermaat (voor de meeste rassen 28/55) van de klassen S tot en met A, die in poolverband zijn geteeld. De prijs is exclusief btw en vóór de afdracht van de kwekerslicentie door de teler aan HZPC. Voor de bovenmaat pootaardappelen betaalt HZPC tussen €3 en €7 per 100 kilo.

HZPC meldde op de telersbijeenkomsten eind vorig jaar al dat de pootgoedprijs onder de €30 per 100 kilo gaat uitkomen. De telers hebben vorig jaar wel veel kilo’s per hectare geoogst. Daardoor is de financiële opbrengst per hectare volgens HZPC een paar duizend euro lager dan van oogst 2013, en vergelijkbaar met die van oogst 2011. Bij de oogst van 2011 bedroeg de prognoseprijs €30 per 100 kilo pootaardappelen. HZPC maakt niet bekend hoe hoog de financiële opbrengst per hectare is.

Directeur Gerard Backx noemt twee oorzaken voor de gedaalde prognoseprijs voor pootaardappelen. “In sommige delen van Zuid-Europa is het areaal consumptieaardappelen wel met een kwart geslonken vanwege de erg lage prijs. Noordelijker in Europa verwacht ik dat het aardappelareaal vrij stabiel zal blijven. Maar door de lage consumptieprijzen gebruiken telers meer eigen geteeld pootgoed in plaats van gecertificeerd pootgoed. Dit alles kost HZPC gauw 25 procent van onze afzet op de Europese markt. Dat drukt ook de prijs die wij kunnen vragen voor pootaardappelen, maar de krimp van het areaal en de overstap naar eigen geteeld pootgoed speelt een grotere rol. De afzet en de prijzen van pootaardappelen overzee zijn vergelijkbaar met vorig seizoen. Bijna de helft van ons pootgoed verkopen we in landen in Noord-Afrika en het Midden-Oosten.”

Als gevolg van de lagere pootgoedprijzen verwacht Backx dat het bedrijfsresultaat van HZPC over het lopende boekjaar 2014/2015 gaat halveren. Het netto-resultaat wordt niet hoger dan €4 miljoen. Maar dan moet alles verder meezitten, zegt Backx.

HZPC realiseerde over boekjaar 2013/2014 een record netto-resultaat van € 9,2 miljoen, mede dankzij éénmalige baten van ongeveer € 2 miljoen. Dat leidde tot het hoogste dividend ooit van € 7,50 per certificaat van aandeel. De certificaten zijn in het bezit van aangesloten pootaardappeltelers en HZPC-medewerkers in de landen waar HZPC actief is. Het bedrijfsresultaat over 2013/2014 bedroeg €11,0 miljoen.

Backx kan de verwachte financiële resultaten voor dit boekjaar niet verder toelichten. “Onze deelnemingen in Europa verkopen nog steeds pootgoed. De uiteindelijke resultaten van de deelnemingen zijn daardoor nog niet bekend.”

De export van pootaardappelen naar Rusland is deze week op gang gekomen, zegt Backx. “In net najaar heeft Rusland een klein aantal partijen gecontroleerd voor export naar Rusland. Dat pootgoed was bestemd voor de vroege aardappelteelt. Binnenkort volgt de controle van partijen pootgoed voor de hoofdoogst. Dat pootgoed wordt deze maand of in april geleverd. Maar als we een andere koper vinden, loopt Rusland het risico dat niet alle gecontroleerde partijen nog beschikbaar zijn.”

Backx verwacht voor de langere termijn een groei van de afzet in Afrika, vooral Rwanda, Oeganda en Kenia. “In Kenia kunnen we in Nederland geteeld pootgoed kwijt, omdat het land havens heeft. In de andere groeilanden proberen we onze rassen geteeld te krijgen. Als pootgoed van een schip verder moet worden getransporteerd over de weg, dan worden de transportkosten te hoog. Maar de afzet van aardappelen groeit erg hard in de landen van Centraal-Afrika, en ook in China. Daar wil HZPC op inspelen.”

Beheer
WP Admin