Akkerbouw

Nieuws 1956 x bekeken 1 reactie

Pfeifer & Langen betaalt €27,50 voor quotumbieten

Bonn/Keulen –Pfeifer & Langen betaalt voor de quotumbieten van oogst 2014 een basisprijs van €27,50 per ton bij een suikergehalte van 16 procent, exclusief een pulpvergoeding van €3,70.

Dat is het Duitse suikerconcern overeengekomen met leveranciersorganisatie Rheinischer Rübenbauer-Verband (RVV).

De RVV behartigt de belangen van de leveranciers aan de fabrieken van Pfeifer & Langen in Appeldorn, Gulik (Jülich) en Euskirchen. "Ondanks een buitengewoon moeilijke marktsituatie is het gelukt een prijs boven de Europese minimumprijs te halen", melden beide partijen.

De prijs voor surplusbieten categorie 1 (5 procent van de quotumbieten) bedraagt €25,44. Voor de overige bieten rolt afhankelijk van de categorie en het flexibele- of vasteprijsmodel €25,00 tot €21,60 uit de bus. Voor surplusbieten boven de 25 procent van het quotum is de vergoeding €6. De pulpvergoeding voor surplusbieten is €1,85. Door de grote productie wordt bijna 20 procent van het quotum overgeheveld naar het nieuwe seizoen.

Pfeifer & Langen betaalt een stuk minder dan Nordzucker. Dat Duitse suikerconcern betaalt €36 per ton quotumbieten, meldde de Nedersaksische landbouwbond Landvolk vorige week. Om te illustreren dat de bietenprijs laag is, stelt Landvolk vast dat Nordzucker in 2012 nog €58 per ton quotumbieten betaalde. Tegenover de lage prijs over 2014 staat wel een hoge hectareopbrengst, maar die is te laag om de prijsdaling te compenseren.

Cosun betaalt €50,18 per ton quotumbieten van de oogst van 2014. De prijs is opgebouwd uit de minimum EU-bietenprijs (€26,26), de ledentoeslag (€18,50) en de verrekening van het suikergehalte en de winbaarheid (€5,42). De ledentoeslag komt voort uit de winsten die de dochterbedrijven van Cosun maken.

Cosun verwacht dat de bietenprijs voor oogst 2015 kan dalen naar €35 tot €37 per ton bieten doordat suiker goedkoper is geworden. De suikerprijs daalde vorige week op de termijnmarkt in Londen naar het laagste niveau in zes jaar.

Eén reactie

  • maxisprint

    beter is om suikerprijzen te vergelijken op 16% suiker en zonder tarraboete

Of registreer je om te kunnen reageren.