AkkerbouwNieuws

Onkruidverdelgers maken bacteriën resistent

Canterbury – Niet enkel het overmatige gebruik van antibiotica maar ook de grootschalige toepassing van onkruidverdelgers maken bacteriën steeds resistenter.

Dat hebben onderzoekers in Nieuw-Zeeland tot hun verrassing vastgesteld.

Veelgebruikte onkruidverdelgers zoals glyfosaten lagen eerder deze week al onder vuur, nadat de Wereldgezondheidsorganisatie had gewaarschuwd dat ze mogelijk kankerverwekkend zijn. Nu blijkt dat ze ook op andere manieren schadelijk kunnen zijn voor de volksgezondheid.

Een team van de University of Canterbury in Nieuw-Zeeland onderzocht wat er gebeurt als ziektekiemen worden blootgesteld aan veelgebruikte herbiciden zoals glyfosaten en 2,4-dichloorfenoxyazijnzuur. Ze stelden vast dat de resistentie toenam.

“We ontdekten dat de blootstelling aan veel gebruikte onkruidverdelgers de bacteriën ertoe kan aanzetten om hun reactie op antibiotica te veranderen”, zegt Jack Heinemann, hoofdauteur van de studie. “In de meeste gevallen stelden we een hogere resistentie vast, ook tegen belangrijke klinische antibiotica.”

De wetenschappers waren naar eigen zeggen verrast door hun bevindingen. “We wilden zeker zijn dat er geen ander verband was of het te maken had met de situatie in ons laboratorium”, zegt Heinemann. “Daarom vroegen we een collega-onderzoeker van de Massey University om dezelfde experimenten uit te voeren, zonder kennis van welke stoffen ze toediende. De resultaten waren hetzelfde.”

De effecten zijn relevant voor alle plekken waar dieren en mensen blootgesteld zijn aan de gebruikte herbiciden, bijvoorbeeld boerderijdieren of bijen op het platteland en mogelijk ook kinderen en huisdieren. Een kanttekening is wel dat het wel enkel te detecteren is bij concentraties boven de toegestane drempelwaarden in menselijke voeding.

Beheer
WP Admin