AkkerbouwNieuws

Octrooi-uitspraak tegenslag voor verdelaars

Gouda – De uitspraak van het Europees Octrooibureau is een grote tegenslag voor plantenveredelaars. Nederlandse plantenverdelaars gaan beperkt worden in hun kweekwerk, nu octooirecht verkregen kan worden op willekeurige planteigenschappen.

Dat zegt Niels Louwaars, directeur van Plantum, de branchevereniging voor plantenkwekers. Kleinere veredelaars, zo voorspelt hij,  gaan hier moeilijkheden van ondervinden. Ze gaan oplopen tegen de tegen de juridische aspecten die het octooirecht in deze vorm met zich meebrengt. “Veel bedrijven hebben de kennis niet in huis of het geld niet om die in te kopen.” Met name grote kapitaalkrachtige kwekers zoals Monsanto en Syngenta hebben wel het apparaat veel eigenschappen vast te leggen en aldus concurrenten de pas af te snijden, zegt Louwaars.

De Kamer van Beroep van het Europees Octrooibureau bepaalde vorige week dat octrooien mogelijk zijn op planteneigenschappen die door kruisen en selecteren in nieuwe plantenrassen zijn ingebracht. Louwaars vindt dat octrooien er zijn voor uitvindingen, niet voor ontdekkingen.

Hoewel hij op voorhand niet per se direct nadelen voor telers ziet, sluit de Plantum-directeur niet uit dat kwekers/octrooibezitters eisen gaan koppelen aan het gebruik van hun uitgangsmateriaal. “De mogelijkheden daarvoor nemen in ieder geval toe.”

Beheer
WP Admin