Akkerbouw

Nieuws 1304 x bekeken

Nieuwe regels pootgoed tegen PSTVd

Emmeloord – Om besmetting van aardappelspindelknolviroïde of Potato Spindle Tuber Viroid (PSTVd) tegen te gaan zijn nieuwe regels opgenomen in het NVWA-protocol 'PSTVd aardappelkweekmateriaal'. Dit meldt keuringsinstantie NAK.

Voor kwekers betekent dit een uitbreiding van de bedrijfsinspectie met vier onderdelen: een toetsing van alle kruisingsouders, toetsing op stammen die uit kweekmateriaal worden opgezet, een open rij tussen kweekmateriaal en overige aardappelen (pootgoed, consumptie) en een plantenpaspoort bij afzet van alle kweekmateriaal. Met deze regels voor kweekbedrijven moet kweekmateriaal gevrijwaard blijven van een besmetting van PSTVd.

Het protocol is het resultaat van intensief overleg tussen de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), Plantum en de NAK naar aanleiding van een PSTVd-besmetting in kweekmateriaal in 2014. De NAK voert de activiteiten in opdracht van de NVWA uit. Dit gebeurt als uitbreiding op het bestaande toezicht, ook wel bedrijfsinspectie genoemd.

Naast deze verplichte elementen kunnen kwekers aanvullend kiezen voor een aparte ingangscontrole. Dit is een toets op kweekmateriaal dat het bedrijf binnenkomt. Ook kunnen ze kiezen voor een splitsing van de kweekactiviteiten in compartimenten.

Of registreer je om te kunnen reageren.