Akkerbouw

Nieuws 3534 x bekeken

Muizenvraat voorkomen bij zaaien gewassen

Dinteloord – Het zaaien van akkerbouwgewassen is zowel in het noorden als zuiden van het land op gang gekomen.

Suiker Unie spoort akkerbouwers aan om muizenvraat tegen te gaan.

Door de goede weersvoorspelling gaan nu steeds meer telers zaaien. Paul Hooijman van adviesbureau DLV Plant geeft aan dat het onderin de bodem nog erg nat is. "Geduld is een schone zaak." Desalniettemin wordt er ook in Flevoland al hectares van zaad voorzien.

Extra aandacht moet er hierbij zijn voor muizenvraat, geeft bietenverwerker Suiker Unie aan. "Door de zachte winter komen er beduidend meer muizen voor dan voorgaande jaren."

Muizen vreten alleen ongekiemde bietenzaden op. Op percelen waar ondiep of in een grof zaaibed is gezaaid, is het risico dus het grootst. Alternatief voedsel kan ze hiervan afleiden. Hiervoor moet enkele dagen voor het zaaien alternatief voer zoals verhitte gerst, graan of zonnepitten worden neergelegd langs de rand van het perceel.

Dat heeft akkerbouwer Michael Schippers uit het Zeeuwse Kamperland ook gedaan. "Ik zaai wat tarwe om muizen af te leiden. Zo hebben ze behoorlijk wat te knagen."

Door de mooie omstandigheden is Schippers deze week met het bieten zaaien begonnen. Ook de uienzaai staat op het programma. "Op lichte grond die netjes vlak ik geploegd, durf ik het wel aan", zegt hij. "Op de zware gronden kan ik het voorlopig wel vergeten, hoor. Die zijn veel te nat."

Of registreer je om te kunnen reageren.