AkkerbouwNieuws

Kwart boeren dringt middelengebruik terug in FAB-project

Assen – Zeker 75 procent van de boeren die de afgelopen drie jaar hebben meegedaan aan het project functionele agrobiodiversiteit (FAB) van Bloeiend Bedrijf kon het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen terugdringen.

Daarom wordt het project voorgezet.

Het terugdringen van middelengebruiken deden de akkerbouwers door schadedrempels te gebruiken; bepalen of spuiten, vooral tegen luizen, nodig is met het oog op natuurlijke vijanden. Ingezaaide akkerranden hebben zo een belangrijke functie bij de driftreductie en ze fungeren als mestvrije zone langs waterlopen. Minder spuiten is goed voor het verminderen van drift in het oppervlaktewater. Aan het project namen 85 Drentse boeren deel, onder begeleiding van het Louis Bolk Instituut.

Voortzetting van het project wordt gedaan door Agrarische Natuur Vereniging (ANV) Drenthe, waterschap Hunze & Aa’s en de provincie Drenthe. Dit gebeurt in het belangrijkste waterwingebied, de Drentsche Aa. Het Louis Bolk Instituut wordt betrokken voor de inhoudelijke begeleiding.

Het doel is om minimaal 40 kilometer akkerrand van zeker 3 meter breed aan te leggen langs watergangen. Dit leidt tot een verhoging van de biodiversiteit en een mooi uitzicht voor onder meer recreanten.

Wie interesse heeft in deelname kan zich via de website van ANV inschrijven.

Beheer
WP Admin