Akkerbouw

Nieuws 1074 x bekeken

IGC: wereld produceert minder koolzaad

Londen – De wereld produceert in het nieuwe seizoen 2015/2016 minder koolzaad.

De International Grains Council (IGC) schat in een voorlopige prognose de productie op 68,9 miljoen ton. Dat is bijna 4 procent minder dan dit seizoen.

De IGC is een organisatie van landen die veel graan en oliezaden produceren. De raad denkt dat het areaal koolzaad vrij stabiel blijft. Maar de hectareopbrengsten dalen, nadat die de laatste twee seizoenen een record hadden bereikt.

Voor de EU verwacht de IGC een daling van 12 procent. Het Europese handelsblok haalt in 2015/2016 niet meer dan 21,2 miljoen ton koolzaad van de akkers. Dat was dit seizoen 24,1 miljoen ton. Het areaal in de EU daalt met 3,6 procent naar 6,5 miljoen hectare.

Frankrijk en Duitsland zijn de twee grootste koolzaadproducenten in de EU. Voor Frankrijk verwacht de IGC een daling van de productie met 8 procent naar 5,1 miljoen ton. De Duitse akkerbouwers oogsten deze zomer 5 miljoen ton. Dat is 19 procent minder dan vorig jaar. Doordat de EU het gebruik van neonicotinoïden heeft verboden, heeft het winterkoolzaad in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk meer last van vraat door insecten.

De productie in Oekraïne, dat veel koolzaad exporteert naar Europa, komt volgend seizoen op 1,9 miljoen ton. Dat is volgens de IGC 18 procent minder dan dit seizoen. De IGC verwacht lagere hectareopbrengsten omdat akkerbouwers door de economische crisis minder in de teelt investeren.

Voor Canada verwacht de IGC een productie van 16 miljoen ton. Dat is 400.000 ton meer dan dit seizoen. De oorzaak is een krimp van het areaal. In Australië zakt de productie met 100.000 ton naar 3,3 miljoen ton koolzaad.

Door de vooruitzichten van een kleinere oogst, werd koolzaad vorige week duurder op de termijnmarkt in Parijs. De noteringen voor de contracten voor de nieuwe oogst sloten vrijdag op het hoogste niveau sinds mei vorig jaar. Het termijncontract voor levering in augustus sloot vrijdag op €361,50 per ton. Deze week daalde de notering iets en sloot dinsdag op €357,25.

Of registreer je om te kunnen reageren.