Akkerbouw

Nieuws 890 x bekeken

Graanmarkt wacht nieuwe oogst af

De graanmarkt heeft nog steeds geen richting gevonden.

De nieuwe Wasde-prognose van het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) verandert daar niets aan. Die verscheen dinsdagavond. Het USDA publiceert iedere maand in de Wasde-prognose schattingen van het verbruik en de productie van graan en oliezaden. De maart-publicatie wijkt nauwelijks af van die in februari. Dat is niet verwonderlijk. De oogsten voor dit seizoen zijn vrijwel overal op de wereld binnen gehaald.

Het USDA komt pas in mei met een eerste schatting voor het nieuwe seizoen 2015/2016. Die schatting is van belang voor de handel. Want dan ontstaat langzaam een beeld wat de graanoogst op het noordelijk halfrond gaat opbrengen. Dat is nu nog koffiedik kijken. Het enige dat zeker is, is dat het graan in de EU goed de winter is doorgekomen. De Europese Commissie gaat in de eerste graanprognose voor het nieuwe seizoen uit dan ook uit van de derde tarweoogst ooit in de EU en ook de gerstproductie schat de Commissie hoog in. Ook in het noorden van de VS is weinig winterschade in het graan. Maar in het zuiden krijgt het graan langzaam last van droogte. Het graan in Rusland en Oekraïne heeft wel klappen opgelopen van de vorst; alleen in Zuid-Rusland lijkt de schade mee te vallen. Maar een betrouwbare inventarisatie ontbreekt nog. Daarvoor is het nog te vroeg in het groeiseizoen.

Dit alles maakt de kopers van graan afwachtend. Ze kopen alleen wat ze echt nodig hebben en gokken er op dat er weer veel graan beschikbaar komt met de nieuwe oogst, zodat de prijzen gaan dalen.

Prognose: graanmarkt is stabiel.

Of registreer je om te kunnen reageren.