Akkerbouw

Nieuws 2229 x bekeken

Gemiddelde uitbetalingsprijs Avebe hoger

Veendam – Aardappelzetmeelcoöperatie Avebe betaalt over de oogst van 2014 gemiddeld €71 per ton aardappelen. Dit is inclusief de prestatiecomponenten voor zetmeelgehalte, kwaliteit, levertijdstip en geleverd volume. De gemiddelde uitbetalingsprijs ligt daarmee 4 procent hoger dan de prijs van 2013, toen deze ruim onder de €70 bleef.

 

De hogere uitbetalingsprijs is onder meer het gevolg van een gemiddeld iets hoger zetmeelgehalte en een goede kwaliteit van de aardappelen. Ook is goed gebruik gemaakt van kansen in de markt, meldt Avebe. Bovendien is de premie voor het nakomen van de leverafspraak verhoogd tot €3 per ton aardappelen.

De prijs die nu bekend is gemaakt, is de prijs die gedurende het boekjaar gemiddeld aan een lid wordt betaald voor een ton aardappelen, zegt woordvoerder Johan Russchen van Avebe. "Dat is gebaseerd op het gemiddeld ontvangen zetmeelgehalte. In december 2015 volgt nog een uitkering uit het coöperatieve resultaat, nadat de jaarcijfers zijn opgesteld."

De €71 is niet de eindprijs die de telers voor hun aardappelen ontvangen. Op 31 juli sluit Avebe het boekjaar af. In november wordt het coöperatief resultaat bekend gemaakt, uitgedrukt in de prestatieprijs. Dan volgt een uitkering uit het coöperatieve resultaat. Russchen kan niet zeggen of de hogere uitbetalingsprijs ook leidt tot een hogere prestatieprijs. "We hebben nog ruim vier maanden van ons boekjaar te gaan. De prestatieprijs wordt mede bepaald door het uiteindelijke coöperatieve resultaat over het gehele boekjaar 2014/2015."

Of registreer je om te kunnen reageren.