Akkerbouw

Nieuws 706 x bekeken

Exportbeperking drukt graanprijzen in Rusland

Moskou - Beperkte export en zicht op verbetering van de stand van het gewas drukken de graanprijzen in Rusland momenteel.

Denk aan prijsverlaging voor maaltarwe in een week met 400 roebel tegelijk (ca. €6). Dat meldt adviesbureau UkrAgroConsult op de graansite Black Sea News.

De export van graan is gedrukt sinds de Russische overheid exportheffingen voor graan heeft ingesteld. In februari heeft Rusland maar 450.000 ton tarwe uitgevoerd, iets meer dan 20 procent van de exporthoeveelheid in januari. Verbeterde beschikbaarheid heeft het door de overheid beoogde effect, namelijk lagere prijzen op de binnenlandse markt. Deze waren opgelopen vanwege de grote vlucht die de export had genomen. Voor de wat langere termijn is van belang dat het wintergraan er vooral in het zuiden van Rusland een stuk beter voor staat dan enkele weken geleden. Een derde factor is de tot nog toe matige activiteit van de inkopers van de graan verwerkende industrie, in afwachting van de traditionele uitverkoop van graanreserves. Deze vindt altijd plaats vlak voor het inzaaien van de zomergranen begint.

Of registreer je om te kunnen reageren.