Akkerbouw

Nieuws 2299 x bekeken

Eerste muizenschade in suikerbieten

Bergen op Zoom – De eerste muizenschade in suikerbieten is al geconstateerd, meldt bieteninstituut IRS. Muizen vreten alleen ongekiemde bietenzaden op. Voor dit risico werd eerder deze maand al gewaarschuwd. Dat heeft geholpen, want telers nemen volgens Suiker Unie goede voorzorgsmaatregelen tegen muizenschade.

Een goede bedekking van het zaad, snelle kieming en het aanbieden van alternatief voer zoals graan of zonnepitten zijn de aangeboden maatregelen. Dit beperkt echte problemen, ziet Suiker Unie.

Ook in Duitsland zijn er problemen met muizenvraat. De nieuwssite Agrarheute spreekt over een muizenplaag in de deelstaten Saksen-Anhalt en Thüringen. Landbouwonderzoekers verwachten een recordjaar voor wat betreft de muizenpopulaties. Boeren worden geadviseerd de muizen snel te bestrijden.

Suiker Unie geeft aan dat er 20.000 hectare suikerbieten is gezaaid. Vooral in de afgelopen week is veel gebeurd. Er zijn grote verschillen; in het Zuidwesten is de inzaai van de bieten al bijna afgerond, op de noordelijke lichte gronden en het Oosten is nog geen 10 procent ingezaaid. De eerste bietenzaden zijn gekiemd en daarmee is het gevaar voor vraat geweken. Suiker Unie spreekt van een gunstig begin van het seizoen.

Of registreer je om te kunnen reageren.