Akkerbouw

Nieuws 534 x bekeken

EU importeert minder mais

Brussel – De mais is goedkoop in Europa in vergelijking met de wereldmarkt. Dat valt af te leiden uit de veel lagere invoer dan vorig seizoen. Terwijl de importheffing nu op nul euro staat.

Volgens de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) importeerde de EU dit seizoen van 1 juli tot en met 3 maart 6,1 miljoen ton mais. Dat is 31 procent minder dan de 8,9 miljoen ton mais die in dezelfde periode in 2013/2014 werd geïmporteerd uit andere landen.

De RVO noemt een paar oorzaken voor de daling. De EU oogstte dit seizoen veel mais; 76,3 miljoen ton tegen 67,0 miljoen ton vorig seizoen. Bovendien is mais relatief goedkoop in de EU. Daardoor zoeken exporterende landen andere bestemmingen, ondanks dat Brussel nu een invoertarief hanteert van nul euro. Ook is de euro goedkoop. Dat maakt importen duurder.

Of registreer je om te kunnen reageren.