Akkerbouw

Nieuws 1971 x bekeken 6 reacties

Duitse rechtbank vindt kritiek op neonicotinoïde geoorloofd

Düsseldorf – De Duitse afdeling van milieuorganisatie Friends of the Earth (Bund) mag kritiek hebben op de neonicotinoïde thiacloprid. Dat vindt de regionale rechtbank in Düsseldorf. Bund vindt dat thiacloprid schadelijk is voor bijen. Producent Bayer CropScience spande een rechtszaak aan. Het chemieconcern vindt de kritiek van Bund niet terecht. Maar de rechtbank stelt dat Bund het recht heeft om zijn bezorgdheid kenbaar te maken.

De Europese Commissie verbood per 1 oktober 2013 voor een periode van twee jaar drie neonicotinoïden, omdat de Europese voedselautoriteit Efsa stelt dat er een relatie is tussen het gebruik van neonicotinoïden en overmatige bijensterfte. Het gaat om imidacloprid en clothianidin, geproduceerd door Bayer CropScience, en thiamethoxam van Syngenta. Beide concerns hebben rechtszaken aangespannen tegen de Commissie om het verbod aan te vechten. Deze zaken lopen nog.

Bayer probeert critici de mond te snoeren, zegt campagneleider Dave Timms van Friends of the Earth tegen persbureau AgraEurope. "Het gerechtelijke besluit is een overwinning voor Bund, voor de vrijheid van meningsuiting en voor de vele duizenden mensen die proberen de bijen in Europa te redden."

Een woordvoerder van Bayer stelt dat de rechtbank in de uitspraak onderstreept dat de producten van Bayer veilig zijn bevonden voor bijen. "Maar de rechtbank vindt ook dat de vrijheid van meningsuiting speciale bescherming verdient."

Finland staat sinds eind februari het gebruik van neonicotinoïden weer toe in de koolzaadteelt. Het gaat om de zaadbehandelingsmiddelen Elado FS 480 en Cruise OSR. Beide middelen bevatten neonicotinoïden. Volgens de Finse autoriteit voor de toelating van chemische stoffen (Tukes) is het zonder deze middelen vrijwel onmogelijk om oliehoudende zaden te telen in Finland. Er zijn geen alternatieven voor de neonicotinoïden, die als zaadbehandeling schade door insecten tegengaan.

Laatste reacties

 • Ishtar


  De kern is, de WUR en cda en vvd lopen slaafs achter bayern an basf aan.
  Beroepsbestuurders van de vvd en cda zullen nooit kritsich zijn.
  Bizar toch, dat een lobby van basf en bayers raporten doen verdwijnen?
  **
  En denk je dat we iets horen van de christelijke beroepsbestuurders van de cda en sgp en vvd?
  Bizar toch dat een zorvuldige voedsel voorziening gewoon NIET telt
  voor christelijke partijen?
  Waar zijn de EP leden van de vvd en cda en sgp nu?
  Niet thuis?
  Op borrel bezoek?
  Lobby geld aan het tellen?
  Waar zijn ze nu? Waarom horen we hun niet? Waarom  moeten anderen deze issues weer oplossen? Wordt wakker boeren en boerinnen..........

  Doofpotaffaire landbouwgif komt naar buiten
  http://www.foodlog.nl/artikel/doofpotrapport-zorgt-voor-commotie/

  <a title='Doofpotaffaire landbouwgif komt naar buiten ' href='http://www.foodlog.nl/artikel/doofpotrapport-zorgt-voor-commotie/'>http://www.foodlog.nl/artikel/doofpotrapport-zorgt-voor-commotie/</a>

 • DJ-D

  Ishtar campagne voeren voor de pvdd heeft weinig zin op de boerderijsite. Ga maar folders uitdelen van de pvdd bij een hondetoilet ofzo.

 • Ishtar

  @greetje,
  Ik maak geen reclame, maar vraag me af waar de cda en sgp zijn?
  De christelijke partijen door de eeuwen en eeuwen heen?
  Veel christen stemmen op hen omdat ze christelijk zouden zijn.......
  Die link die ik gaf is essentiel, voor een planeet, gezondheid boeren en burgers en natuur en milieu.
  Regering Zweden gaat EU aanklagen voor het verdwijnen van dit rapport, kan je nagaan
  hoe ernstig dit is.
  Maw, dit is een ernstig topic, en zou prioriteit moeten zijn voor EP leden van VVD en CDA en SGP, maar nee nu horen we ze niet?
  Boeren en boerinnen zouden zich moeten afvragen, waarom niet?
  Waar zijn de cDA en SGP nu.
  Hoezo christelijke aprtijen?
  Het lijkt er meer op dat de cda en sgp ze voor de duivel werken, immers ze hebben totaal lak aan deze onderwerpen.
  Raar toch?
  De anti-christ partijen cda en sgp met de vvd als hulpje....
  Wordt wakker boeren en boerinnen....


  Doofpotaffaire landbouwgif komt naar buiten
  http://www.foodlog.nl/artikel/doofpotrapport-zorgt-voor-commotie/

 • DJ-D

  Heel simpel heb ik bij ander artikel ook al geschreven. CDA zal ook eerst weer kiezers moeten binnen halen om van grotere invloed te zijn. Ze zullen dus ook niet boervriendelijk beleid aanvoeren om de gemiddelde kiezer weer aan te trekken. Als ze uiteindelijk weer invloed kunnen uitoefenen op het beleid geloof ik dat je dan als boer het beste afbent. Oude cda landbouwvoormannen en vrouwen en met name mevr Schreier-Pierik zal het proces bewaken en oud fout beleid waar zij ook deel vanuit maken herstellen. Want uiteindelijk is niet bepalend wat het volk wil, maar moet alles rond gerekend worden en betaald worden. Iedereen met economische kennis ziet en weet dat het huidige natuurbeleid enorm belemmerd is en op geen enkele manier positief bijdraagt aan meer welvaart. 
  Verder is jouw toon niet plezierig over het christelijke geloof. Beetje meer respect graag. Verder ook logisch steeds minder christenen dus ook minder invloed. Wees niet bevreesd ga lekker slapen.

 • Ishtar


  @4 niet plezierig....
  Nee, natuurlijk niet.
  Waar staat de CDA in dit topic van de doofpot afaire, dat is de kern.
  U denkt dat de CDA zal leren in de toekomst van haar fouten als ze meer stemmen krijgen...
  Wel het gaat niet om meer of minder stemmers, het gaat om of ze wel eens moraal en ethiek hebben, zeker in dit topic van de doofpot.
  Dus heel simpele vraag waar staan de Europese vertegenwoordigers van de VVD , CDA en SGP in dit topic?
  Mijn conclusie had ik idd hier boven al geplaats, nee niet plezierig, maar wel een conclusie van hun eigen opstelleing met een volkomen gebrek een moraal en ethiek.

  Gewoon bizar!

 • DJ-D

  Nou ishtar. Sepp Blatter is ook na allerlei schandalen nog steeds fifavoorzitter. Alles is tekoop. Moraal en ethiek is persoonlijk en cultuurgebonden. Van wereldomvattende problemen kun je niet altijd alleen cda vvd en sgp de schuld geven

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.