Akkerbouw

Nieuws 1308 x bekeken

'Akkerbouwers investeren minder in machines'

Brussel – De akkerbouwers in de EU investeren dit jaar 7 procent minder in landbouwmachines. Dat verwacht de Cema, de Europese brancheorganisatie van producenten van landbouwmachines. De investeringen waren vorig jaar al 4,3 procent lager dan in 2013.

Vooral de investeringen in machines voor het zaaien, het bemesten en de gewasbescherming namen vorig jaar af. Volgens de Cema staken de akkerbouwers in de EU daar vorig jaar €1,7 miljard in. Dat is 5 procent minder dan in 2013. De investeringen in grondbewerkingsmachines daalde met 3,6 procent naar €1,9 miljard. "Er zit momenteel geen groei in de Europese afzetmarkt", zegt coördinator Gerd Wiesendorfer van de Cema.

Wiesendorfer tekent er wel bij aan dat de akkerbouwers in 2013 een recordbedrag investeerden in machines. Toen gaven de akkerbouwers daar €3,76 miljard aan uit, waarvan €1,97 miljard in grondbewerking en €1,79 miljard in machines voor zaaien, bemesten en gewasbescherming. Dat was ongeveer 25 procent hoger dan het gemiddelde van de vijf jaar voorafgaand aan 2013. De Cema verwacht voor 2015 een daling van 7 procent ten opzichte van 2014. Als de voorspelling uitkomt, dan bedragen de investeringen €3,35 miljard.

De belangrijkste oorzaak voor de daling is dat de Franse en Duitse akkerbouwers minder geld steken in machines. Beide landen zijn goed voor 35 procent van de totale omzet in landbouwmachines in de EU. De daling voor dit jaar komt ook door de problemen met de export naar Rusland. Vorig jaar liep de afzet naar Rusland nog goed voor veel machinefabrikanten.

De Cema verwacht dat steeds meer machines worden voorzien van elektronica. Dat geldt vooral voor machines voor de bemesting en de gewasbescherming.

De Cema vertegenwoordigt 4.500 Europese fabrikanten van machines, trekkers en combines. De bedrijven realiseerden in 2014 een gezamenlijke omzet van €27 miljard. De wereldmarkt bedroeg in 2013 ongeveer €95 miljard.

Of registreer je om te kunnen reageren.